جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۳ دی ۸, دوشنبه

سال ۲۰۱۴: پایان بهار عربی

اینک می توان سال ۲۰۱۴ را پایان بهار عربی دانست چرا که در تمامی کشورهایی که بهار عربی (بیداری اسلامی) رخ داده بود، یا رهبران پیشین در قدرت باقی مانده (بحرین و سوریه) یا رهبرانی از جنس رهبران پیشین به قدرت رسیده اند. پرسش این است که آیا جمهوری اسلامی اعتراف دارد که بیداری اسلامی به پایان رسیده است؟ آیا تهران می پذیرد که محصول بیداری اسلامی ظهور دولت اسلامی داعش است؟ اگر پاسخ مثبت است، باید بگوید چگونه از دل بیداری اسلامی، پدیده ای خطرناک همچون داعش ظهور می کند که تهدیدی برای شیعه و جمهوری اسلامی است؟ و اگر پاسخ منفی است، داعش محصول چیست؟


۱۳۹۳ آذر ۳۰, یکشنبه

جنگ نفت و اهداف ریاض از آن

به بیان ساده آنچه در سال 1386 رخ داد و آنچه که اینک در حال رخ دادن است، تقابل "قدرت نرم نفتی" عربستان در برابر "قدرت سخت نظامی" ایران است.
ریاض به خوبی واقف است که چنین گستره ای از حضور نظامی ایران جز به پشتوانه دلارهای نفتی ناممکن است. این خود حقیقت عریانی است که علی اکبر ولایتی نیز به آن اعتراف دارد. او گفته است که: "باید به جایی برسیم که وابستگی خود را به نفت کم کنیم به خصوص در شرایط کنونی که فروش نفت و انتقال دلارهای حاصل از آن به کشور، محدود شده است."


۱۳۹۳ آذر ۲۸, جمعه

احتمال چرخش در پرونده هسته ای

در سمیناری در تهران صادق زیباکلام به درستی گفته که پرونده هسته ای به مراتب بیش از جنگ 8 ساله به کشور ضرر زده است. مشابه این نظرات را دکتر باوند و شیرزاد اظهار داشته اند. در همین خصوص صدای امریکا مصاحبه ای (از دقیقه 2:20 به بعد) با من داشت که در آن گفتم این زمینه سازی برای تصمیمی شبیه پذیرش قطعنامه 598 است. ....علیزاده

۱۳۹۳ آذر ۲۴, دوشنبه

جمهوری اسلامی، اسرائیل را به رسمیت شناخته است

اگر جمهوری اسلامی کشوری به نام اسرائیل را مجعول دانسته و هویت وجودی آن را حتی در مرزهای پیش از ۱۹۶۷انکار می کند، چگونه می تواند علیه کشوری که "موجودیت" ندارد اقامه دعوای حقوقی کند؟


۱۳۹۳ آذر ۱۶, یکشنبه

انفجار اقامتگاه سفیر ایران در یمن؛ هزینه حمایت از شیعیان حوثی

با هدف قرار دادن اقامتگاه سفیر، القاعده نشان داد که نه تنها شخص سفیر بلکه خانواده او را نیز هدف عملیات خود قرار داده است. در تاریخ سی و پنج ساله جمهوری اسلامی گرچه تاکنون چندین بار سفارتخانه های ایران هدف اقدامات تروریستی قرار گرفته بود، اما هدف گرفتن منزل سفیر برای نخستین بار بود که رخ داده است.


۱۳۹۳ آذر ۱۰, دوشنبه

سکوت تهران در برابر تبرئه مبارک

اگر سکان سیاست خارجی ایران در دست خامنه ای است، او باید به عنوان رهبر مسلمانان جهان! در برابر سرکوب بیداری اسلامی که خشنودی اسرائیل و آل خلیفه را در پی داشته، سکوت نکند و اگر سکان سیاست خارجی در دست حسن روحانی است او باید اتهام جاسوسی مرسی برای ایران را تکذیب کند.
حال اگر پاسخ به تمامی این پرسش ها این باشد که جمهوری اسلامی مانند هر نظامی سیاسی دیگر رفتاری عملگرایانه در برابر رویدادها اتخاذ کرده، معنای تلویحی این سخن آن است که جمهوری اسلامی از ماهیت ایدئولوژیک خود (هویت اسلامی) تهی شده است که حاضر به سکوت در برابر سرکوب بیداری اسلامی و خشنودی اسرائیل و بحرین شده است.
EGYPT-POLITICS-MUBARAK-TRIAL


۱۳۹۳ آذر ۵, چهارشنبه

۱۳۹۳ آذر ۴, سه‌شنبه

هزینه های دیپلماتیک هسته ای ایران؛ ایران منزوی تر از جنگ

مصاحبه من با صدای امریک درباره هزینه های دیپلماتیک پرونده هسته ای

سود و زیان تمدید مذاکرات هسته‌ای از نگاه ناظران

سایت رادیو زمانه در ابتکاری جالب از 9 تن از ناظران و تحلیللگران سیاسی از جمله من خواست نظرمان را درباره آخرین دور مذاکرات هسته ای بنویسیم.
این نظرات را در اینجا می توانید ببنیدافزون بر من آقایان علی افشاری، اکبر گنجی، جلیل روشندل، عطا هودشتیان، مهران مصطفوی، کامران متین، حسن هاشیمان و رضا تقی زاده هستند که هر یک از نگاه خود تحلیلی را مطرح ساخته اند.
از آنجایی که سایت رادیو زمانه بخشی از نوشته مرا برای رعایت اختصار کوتاه کرده است تمامی نوشته 



۱۳۹۳ آذر ۱, شنبه

مرتضی پاشایی نماد جامعه متحول شده

مرتضی پاشایی را باید بروز یک گروه مرجع (خوانندگان پاپ) دانست که از قضا به دست مرجعیت حکومتی ( دین حکومتی) سرکوب شده است. اقبال جوانان ایرانی به خوانندگان موسیقی، هنرمندان و ورزشکاران نشان داده گروه های مرجع در نسل کنونی به شدت تغییر کرده است. از همین جا، نبض جامعه فردای ایران را می توان دریافت؛ جامعه ای که به شدت متحول شده است. بدرقه باشکوه مرتضی پاشایی نماد جامعه متحول شده ایران است.  


۱۳۹۳ آبان ۳۰, جمعه

مصاحبه با کیهان لندن پیرامون مذامرات هسته ای و جدایی من از کمین سفارت سبز

مصاحبه من با کیهان لندن را در ایجا می تونید ببینید. این مصاحبه حول دو محور انجام شد: نخست: مذاکرات هسته ای که گفته ام به رغم آنکه دولت روحانی اهرم یا برگ قوی در دست ندارد ولی پراگماتیست بودن دولت او، مزیت بزرگی برای دولت اوباماست. دوم: کمپین سفارت سبز. بسیاری هنوز فکر می کنند که من عضوی از کمپین سفارت سبز هستم. به زغم اینکه پیشتر بارها اعلام کرده و نامه خروج از این کمپین را حدود چهار سال پیش هم منتشر کرده ام باز هم بسیاری بی اطلاع هستند. در این مصاحبه گفته ام که من، فرزاد فرهنگیان، درویش رنجبر و ابوالفضل اسلامی چهار عضو کمپین سفارت سبز بودیم که در همان ماه های نخست با انتشار نامه ای کمپین را بایکوت کریدیم. علت اعتراض ما هم این بود که عنوان "سبز" اشاره صریح دارد به اعتراضاتی که در ایران در سال 88 به عنوان عاملی درونزا رخ داد(همان که حاکمیت جمهوری اسلامی فتنه می نامد). به دلیل جهت گیری کمپین به سوی برخی جریان های خارجی ما به نشانه اعتراض کمپین را بایکوت کردیم. اگر مایلید سری به سایت کمپین سفارت سبز بزنید خود خواهید دانست که جهت گیری آن چیست علیزاده

۱۳۹۳ آبان ۲۷, سه‌شنبه

کارت های تهران در آخرین دور مذاکرات هسته ای

خارج نشدن آبرومندانه دولت روحانی از پرونده هسته ای همان و قوت گرفتن مخالفان داخلی اش همان.
چه استبعادی دارد که در صورت شکست دولت روحانی، داعشی های جمهوری اسلامی با داعشی های خلافت اسلامی همسو شوند. قاعده پذیرفته شده ای وجود دارد که دشمن دشمن من، دوست من است.
به شرحی که گفته شد، به نظر می رسد دولت حسن روحانی فاقد اهرم موثر و کارت برنده در مذاکرات هسته ای است. تنها فاکتوری که "شاید" دولت اوباما مد نظر دارد اینکه مبادا سقوط دولت روحانی منتهی به قدرت گرفتن  داعشی های ایران شود.
Iran Atom


۱۳۹۳ آبان ۲۵, یکشنبه

نماز جمعه در کلیسای جامع واشنگتن

طی ابتکاری بی بدیل، کلیسای جامع واشنگتن روز 14 نوامبر 2014 میزبان جمعی از مسلمانان امریکا بود تا نماز جمعه را در شبستان داخلی این کلیسا برپا کنند. (ویدئو)
چنین اقدام بی سابقه ای در حالی انجام می شود که کلیسای یاد شده نه تنها یک کلیسای متروکه و دور افتاده نیست بلکه کلیسای جامع (کاتدرال) پایتخت امریکاست که مهم ترین مراسم دینی پایتخت از جمله مراسم درگذشت روسای جمهور امریکا در آن برپا می شود.
چنین ابتکاری، از سوی اسقف این کلیسا با علم و آگاهی و به صورت تعمدی انجام پذیرفته تا تاکیدی باشد بر ضرورت "بردباری دینی" حتی اگر مستلزم آن باشد که نماز جمعه مسلمانان در یک کلیسا برگزار گردد.


۱۳۹۳ آبان ۱۹, دوشنبه

خاورمیانه و اندیشه جهاد تکفیری

اندیشه تکفیر که روزگاری در زندان های مصر در زمان جمال عبدالناصر جوانه زد اینک نه تنها مصر را که کل خاورمیانه را در حال در نوردیدن است. داعش را شاید یکی از فراورده های شجره تکفیر باید دانست که بیشتر از آن نیز تکثیر خواهد شد.
حال اگر خاورمیانه را فرو رفته در جنگ شیعه و سنی بدانیم، ناگزیر "جنگ تکفیر" محصول این نزاع مذهبی خواهد بود که قربانیان بسیاری خواهد گرفت مگر آنکه برای آن از هم اینک تدبیری اندیشیده شود.


۱۳۹۳ آبان ۱۲, دوشنبه

خاورمیانه ناهمسو

افزوده شدن فاکتور جدیدی به نام "دولت اسلامی داعش" نیز بر پیچیدگی های منطقه افزوده است. ایران به ائتلاف ضد داعش نپیوسته ولی ترکیه و عربستان در ائتلاف حضور یافته اند.
اختلافات ایران، عربستان، مصر و ترکیه در منطقه خاورمیانه کم نبود که اینک مدعی جدیدی به نام "خلافت دولت اسلامی" نیز به آن افزوده شده است.
در افق تیره خاورمیانه، تعارض منافع بازیگران یاد شده هر روز بر تیرگی افق می افزاید و نشانی از "همسویی منطقه ای" بین بازیگران اصلی مشاهده نمی شود.
middle east


۱۳۹۳ آبان ۴, یکشنبه

مداح هفت تیرکش و اسیدپاش ناشناس

اگر سعید حنایی به گمان انگیزه ای مقدس و اگر قاتلان بسیجی کرمان با انگیزه مشابه دست به جنایت زدند و اگر برخی مداحان در مجالس عزا فحاشی را باب کرده اند و به  گروه فشار تبدیل شده اند، چه استبعادی دارد که اسیدپاشی اصفهان نیز به انگیزه نهی از منکر باشد.
در جامعه ای که مداح سرشناس آن هفت تیرکش باشد، اسیدپاس ناشناس نیز می تواند ناهی از منکر باشد.

۱۳۹۳ مهر ۲۹, سه‌شنبه

ایران و عربستان: حکم اعدام روحانی شیعه عربستانی

مصاحبه من با صدای امریکا درباره تبعات احتمالی اعدام شیخ نمر روحانی شیعه عربستانی از دقیقه 14:25تا 15:25. به دلیل قطع صدا ادامه مصاحبه از دقیقه 21:25 به بعد

۱۳۹۳ مهر ۲۷, یکشنبه

مقابله با داعش؛ واگرایی تهران و ریاض

شدت واگرایی دو کشور در این حقیقت نهفته که دو کشور از مرحله "رقابت منطقه ای" فراتر رفته و به "جنگ نیابتی" گام نهاده اند. در حالی که ریاض از دولت بحرین، اپوزسیون سوریه، سنی های عراق و یمن حمایت مالی و تسلیحاتی می کند، تهران از اپوزسیون بحرین، دولت سوریه و شیعیان عراق و یمن حمایت مشابه می کند.


۱۳۹۳ مهر ۲۲, سه‌شنبه

داعش برآمده از بیداری اسلامی؟

صرف نظر از این واقعیت که مصطلح بیداری اسلامی فقط و فقط در ادبیات سیاسی رایج در جمهوری اسلامی بکار بسته شده و مطلقا در ادبیات سیاسی جهان جا نیافتاده، پرسش این است که آیا جمهوری اسلامی می پذیرد که دولت خلافت اسلامی داعش برآمده و برآیند از بیداری اسلامی است؟ اگر جمهوری اسلامی، تحولات منطقه را در بستر تاریخی و اقتصادی آن نمی داند و در عوض تحولات منطقه را متاثر از انقلاب اسلامی می داند که جرقه ای بود برای بیداری اسلامی کشورهای مسلمان، چرا نباید دولت اسلامی داعش را که به دست ابوبکر البغدادی بنیاد نهاده شده، برآمده از بیداری اسلامی دانست؟