جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۴ بهمن ۲۵, یکشنبه

ایا جنگ جهانی سوم از سوریه آغاز می شود؟

آتش اعتراضات کوچکی که 5 سال پیش سوریه را به جنگ داخلی سوق دارد اینک به سمتی می رود که اگر راه حل دیپلماتیک برای بحران سوریه یافت نشود و اگر اعزام نیروی زمینی از سوی عربستان برای حذف اسد تحقق یابد، این کشور را به آوردگاه ایران-عربستان از یک سو و مسکو-غرب از سوی دیگر تبدیل خواهد کرد؛ موضوعی که در ارزیابی دیمیتری مدودف می تواند سوریه را به بستر جنگ جهانی سوم مبدل سازد به ویژه اگر تقابل غرب و روسیه را در آتش زیر خاکستر اوکراین از یاد نبریم.  
 سوریه جنگ داخلی

آیا جنگ جهانی سوم از سوریه آغاز می شود؟

ورود توان هوایی روسیه در جنگ داخلی سوریه، به وضوح دولت بشار اسد را در موقعیت برتر قرار داده به گونه ای که اگر تا چند ماه پیش از این، ارتش سوریه یک به یک از شهرهای تحت کنترل خود عقب می نشست اینک یک به یک شهرهای تحت تصرف مخالفان را به تصرف خود در می آورد. این موفقیت متصور نبود اگر روسیه ثقل نظامی خود را در جنگ داخلی سوریه به نفع بشار اسد به کار نمی گرفت.
بهانه روسیه برای ورود در جنگ داخلی سوریه چیزی نبود جز مبارزه با داعش و امثال آن. مسکو هرگز اهداف خود را نیروهای معتدل مخالف اسد اعلام نکرد گرچه این نیروها معتقدند که آنان هدف اصلی بمباران های هوایی روسیه هستند و از این بابت خواستار مداخله فوری ایالات متحده شده اند.

ورود نیروی زمین خارجی و ناتو به جنگ سوریه
در شرائطی که کفه پیروزی ها به یُمن مشارکت هوایی روسیه به نفع دولت سوریه تغییر کرده، عربستان سعودی و متعاقب آن بحرین آمادگی خود را برای اعزام نیروی زمینی، اما، در چارچوب ائتلاف بین المللی ضد داعش اعلام نموده اند. این پیشنهاد عربستان با استقبال امریکا رو به رو شده است.
با توجه به اینکه عربستان خود رهبری ائتلاف عربی ضد حوثی ها را برعهده دارد و پیش از این نیز ائتلافی به نام "ائتلاف اسلامی ضد تروریسم" را تشکیل داده، قابل پیش بینی است که این کشورهماهنگی های لازم را با دیگر کشورهای عربی و مسلمان برای پیوستن آنان به نیروی زمینی عربستان در سوریه به عمل آورده است. با این حساب، حضور نیروی زمینی عربستان در سوریه تک نفره نخواهد بود. این در حالی است که ریاض اعزام نیروی زمین خود را مشروط به حضور امریکا کرده است. این شرط عینا توسط امارات نیز مطرح شده و امارات نیز آمادگی خود را برای اعزام نیروی زمینی به سوریه اعلام نموده به شرط آنکه امریکا نیز مبادرت به اقدام مشابه کند. 
با توجه به سکوت مصر و عدم واکنش قاهره به پیشنهاد ریاض، پادشاه عربستان قرار است به زودی و برای برای دومین بار از زمان به قدرت رسیدنش، دیداری از مصر داشته باشد. مصر به عنوان بزرگترین ارتش عربی، به رغم دریافت 5 سال نیازمندی های نفتی اش از عربستان و افزایش سرمایه گذاری عربستان در این کشور تا سقف 8 میلیارد دلار، گرچه به ائتلاف نظامی ضد حوثی ها پیوسته ولی در قبال اعزام نیروی زمینی به سوریه تاکنون هیچ واکنشی نشان نداده است. پیوستن مصر به نیروی زمینی ائتلاف ضد داعش در سوریه نیز قویا محتمل است.
پیشنهاد عربستان برای اعزام نیروی زمینی به سوریه آنگاه معنا و مفهوم بیشتری می دهد که در نظر داشته باشیم اولا عادل جبیر وزیر خارجه عربستان در اجلاس امنیتی مونیخ گفته که شکست داعش بدون رفتن رفتن اسد ممکن نیست و ثانیاً پیمان آتلانیک شمالی (مرکب از 28 کشور) نیز در حال بررسی پیوستن به ائتلاف نظامی ضد داعش است. دبیرکل ناتو، اعلام داشته که تا اینجای کار اعضای این پیمان با اعزام هواپیماهای آواکس برای پیوستن به ائتلاف ضد داعش موافقت نموده اند؛ اقدامی که عملا ورود ناتو در جنگ داخلی سوریه تلقی می گردد.
به سختی بتوان باور کرد که هواپیماهای تجسسی آواکس با قدرت پوشش دادن 400 کیلومتر در زمین و دریا و آسمان صرفاً برای مقابله با داعش باشد که حتی از داشتن یک هلیکوپتر محروم است. ارسال این هواپیما اگرچه به بهانه پیوستن به ائتلاف ضد داعش صورت می پذیرد اما، در واقع رصد کردن قدرت نظامی روسیه است.
روشن است که افزوده شدن نیروهای زمینی خارجی به معادلات جنگ داخلی سوریه، صحنه آرایی جدیدی را در جنگ داخلی این کشور رقم خواهد زد به گونه ای که تحولات داخلی سوریه را از "عرصه جنگ داخلی"  به "عرصه تقابل بین المللی" تغییر خواهد داد.
به این ترتیب، اگر مشارکت عربستان و ناتو در جنگ داخلی سوریه تحقق یابد، سوریه عملا به آورگاه روسیه و غرب تبدیل خواهد شد. این همان چیزی است که دیمتری مدودف، نخست وزیر روسیه، اخیرا آن را احتمال بروز "جنگ جهانی دیگر" توصیف کرده است.
جالب اینکه یک سال و نیم پیش از این نیز  سرلشگر فیروزآبادی رییس ستاد کل نیروهای مسلح ایران در واکنش به استقرار موشک های پاتریوت ناتو در مرز مشترک ترکیه با سوریه آن را سرآغاز "جنگ جهانی سوم" دانسته بود. به گمان او نقشه ای در کار است تا معادلات منطقه به نفع اسرائیل تغییر ماهوی یابد. او گفته بود که:«پاتریوت‌ها،‌ خط دفاعی برای صهیونیست‌ها و نگرانی از موشک‌های ایران و نگرانی از حضور روسیه برای دفاع از سوریه است. [این موضوع] بسیار نگران‌کننده است؛ هر کدام از این پاتریوت‌ها یک نقطه سیاه روی نقشه جهان و برای ایجاد یک جنگ جهانی است...[با استقرار این موشک ها] دارند نقشه‌ یک جنگ جهانی را می‌چینند...یک نظامی با تجربه و یک استراتژیست به راحتی می‌تواند این صحنه را بخواند و چنین آینده دردناکی را پیش‌بینی کند.»
این در حالی است که احمد عسیری سخنگوی ارتش عربستان و مشاور وزیر دفاع این کشور گفته که تصمیم کشورش برای اعزام نیروی زمینی به سوریه تصمیمی بازگشت ناپذیر و تنها متوقف بر موافقت ائتلاف ضد داعش است.
وی این اظهارات را در بروکسل و در پی دیدار وزیر دفاع عربستان با اعضای ائتلاف ضد داعش در مقر ناتو (بروکسل) ابراز کرد. چنین دیداری در سطح وزیر دفاع عربستان با اعضای ارشد ناتو و ائتلاف ضد داعش، نشان از هماهنگی هایی دارد که عربستان و ناتو در حال تدارک آن هستند.

اروپا غرق در موج آورگان سوری
از سوی دیگر پیروزی های ارتش سوریه که کوچ و آوارگی هزاران سوری را به سوی خاک ترکیه رقم زده، خطری برای اروپاست وقتی اتحادیه اروپا می داند ترکیه برای امتیاز گرفتن از اتحادیه، هر زمان که اراده کند می تواند اروپا را با موج پناهجویان سوری "غرق" کند.
بدین ترتیب، دور از انتظار نیست که اتحادیه اروپا به صرافت افتاده باشد تا در مقابله با روسیه اولا مانع گسترش نفوذ بیشتر این کشور در خاورمیانه شود و ثانیا مانع آواره شدن بیشتر سوری ها توسط روسیه گردد که می توانند اروپا را با مهاجرت به این قاره غرق کنند. 

نتیجه
به شرحی که گفته شد ورود توان نظامی روسیه به نفع دولت بشار اسد، توازن نظامی را به شدت به نفع دولت سوریه برهم زده است. این اقدام مسکو اولا جایگاه این کشور را در خاورمیانه تثبت و در عین حال موقعیت امریکا و متحدانش به ویژه عربستان را تضعیف کرده است.
ریاض که سرمست از موفقیت های نظامی خود در یمن است، اینک پیشنهاد اعزام نیروی زمینی به سوریه را داده در حالی که شواهد حکایت از آن دارد برخی دیگر کشورهای عربی و مسلمان نیز ریاض را در اقدام همراهی خواهند کرد.
از سوی دیگر، موج آوارگان سوری که هر زمان با اراده ترکیه می توانند اروپا را غرق کنند، کشورهای عضو اتحادیه و عموما اعضای ناتو را متقاعد کرده که به ائتلاف ضد داعش به رهبری امریکا بپیوندند؛ ائتلافی که در گمان تهران و مسکو قرار است بشار اسد را از قدرت خلع کند.
به این ترتیب، آتش اعتراضات کوچکی که 5 سال پیش سوریه را به جنگ داخلی سوق دارد اینک به سمتی می رود که اگر راه حل دیپلماتیک برای بحران سوریه یافت نشود و اگر اعزام نیروی زمینی از سوی عربستان برای حذف اسد تحقق یابد، این کشور را به آوردگاه ایران-عربستان از یک سو و مسکو-غرب از سوی دیگر تبدیل خواهد کرد؛ موضوعی که در ارزیابی دیمیتری مدودف می تواند سوریه را به بستر جنگ جهانی سوم مبدل سازد به ویژه اگر تقابل غرب و روسیه را در آتش زیر خاکستر اوکراین از یاد نبریم.  


http://www.radiozamaneh.com/260757#

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر