جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۵ آبان ۶, پنجشنبه

ادعاهای ارضی ترکیه نسبت به مرزهای آسیب پذیر خاورمیانه

فرق اردوغان با دیگر رهبران منطقه این است که اینک او آشکارا از تغییر مرزهایی سخن می گوید که با عدم رضایت ترکیه (بر اساس سایکس پیکو) از عثمانی جدا شده است. اردوغان دانسته یا ندانسته پرونده ای از گذشته (عثمانی) را می گشاید که اگر قرار بر گشودن آن باشد هر کشور دیگری می تواند بر قرائت خود از تاریخ  اصرار ورزد.
Image result for ‫اردوغان+ عثمانی‬‎


ادعاهای ارضی ترکیه نسبت به مرزهای آسیب پذیر خاورمیانه

روزی که صدام حسین توافقنامه الجزایر مبنی بر تعیین خط مرزی ایران و عراق را که خود با پادشاه ایران امضا کرده بود پاره کرد، شاید هرگز گمان نمی کرد که این اقدام منجر به جنگی هشت ساله گردد.
ماجراجویی امروز اردوغان مبنی بر برخی ادعاهای ارضی نسبت به بخش هایی از خاک عراق و سوریه کم از ماجراجویی صدام حسین در آن روز ندارد.
هنگامی که  سه سال پیش اردوغان در دفتر یادبود بازدید از آرامگاه آتاترک (آنیت کابیر) در اوت ۲۰۱۳ نوشت: «ترکیه با عزمی جزم در حال تبدیل شدن به قدرتی منطقه ای و جهانی است» کمتر کسی گمان می کرد که منظور او از قدرت جهانی شدن ترکیه، بازگشت به دوران امپراتوری عثمانی است. اما، امروز اندیشه های نوعثمانی گرایی اردوغان (توسعه ارضی ترکیه از نوع فتوحات عثمانی ها) هر روز پر رنگ تر از روز پیشین آشکار می شود. او به تازگی پرده از نکته مهمی از نهان خود برداشت و گفت که:«مرزهای کنونی بین عراق و سوریه هرگز با رضایت خاطر ترکیه نبوده و شهر موصل، حلب و کرکوک به لحاظ تاریخی متعلق به ترکیه هستند». او در سخنی که می توان آن را برانگیختن حس نوستالژی مردم ترکیه دانست مدعی شد که این شهرها هم اینک در «قلب ملت ترکیه» قرار دارند. او همچنین گفت:«در تمامی این شهرها اثری از استخوان های پدران ما ؛ عَرق جَبین آنها و حتی خون ریخته شده آنها وجود دارد... ترکیه نمی تواند نسبت به وقایعی که در آنجا می گذرد بی تفاوت بماند».
افزون بر این اظهارات اردوغان، ترکیه با تسلیح گروه هایی از پیکارجویان به ادعای سرکوب داعش بدون مجوز بغداد عملا حضور نظامی در عراق پیدا کرده است. این خود موجب واکنش حیدر عبادی نخست وزیر عراق شد که از ترکیه خواست فورا نیروهایش را بیرون برد. اما، واکنش اردوغان چنان تند بود که به عبادی گفت: "حد خودت را بشناس. نیروهای مسلح جمهوری ترکیه تا آن حد تنزل نکرده‌اند که از تو [عبادی] دستور بگیرند... باید بدانی ما هر کاری که بخواهیم می‌کنیم».
این رفتار ترکیه در برابر همسایه جنوبی اش عراق در حالی صورت گرفته که ترکیه اقدامی مشابه را با نام «سپر فرات» در خاک سوریه نیز ترتیب داده است. گو اینکه تاکنون بشار اسد شخصا به حضور ترکیه در خاک سوریه واکنش نشان نداده ولی ارتش سوریه با صدور بیانیه ای گفته که:«اقدام خصمانه جدید ترکیه، تنشی خطرناک و نقض آشکار حاکمیت سوریه است...ارتش سوریه با نظامیان ترکیه به عنوان نیروی اشغالگر برخورد می کند و آنکارا مسئول پیامدهای این اقدام در منطقه می داند».
به این ترتیب، دیده می شود که دو همسایه جنوبی ترکیه یعنی عراق و سوریه نسبت به حضور نظامی ترکیه واکنش نشان داده اند در حالی که این تمام ماجرا نیست. ترکیه در حالی برای خود دلایل امنیتی (جلوگیری از قدرت گرفتن مناطق کرد نشین) برای حضور در خاک عراق و سوریه قائل است که به حضور ایران در عراق و سوریه معترض است.
آشکار است که اینک ایران حضور پررنگ نظامی در دو کشور عراق و سوریه دارد. بسیاری از رسانه های منطقه (رسانه های عربی و ترکی) این حضور را در راستای اعمال هژمونی شیعی از سوی تهران در منطقه ارزیابی کرده اند. رسانه های عربی، نام "ارتش صفوی" را بر حضور نظامی ایران در این منطقه گذاشته اند و معتقدند که ایران به دنبال شکل دادن به "هلال شیعی" است.
جالب اینکه بدانیم تقریبا مواضعی با همین مضامین از سوی بن علی ییلدریم نخست وزیر ترکیه علیه ایران اتخاذ شده است. وی تا آنجا پیش رفته که در رویارویی شیعه و سنی در منطقه گفته که باید از "تکرار حادثه کربلا" جلوگیری شود. او با ادعای اینکه دولتمردان ایران و عراق سیاست "مذهبی" و "طایفه گرایی" را تعقیب می کنند، گفته که: «این دو کشور باید نسبت به جنگ مذهبی هوشیار باشند. آن چه که ما را متحد می کند مذهب نیست بلکه دین اسلام است...نمی خواهیم شاهد خلق کربلایی دیگر باشیم. نمی خواهیم شاهد ایجاد درگیری مذهبی در عالم اسلام باشیم».
به شرحی که گفته شد اینک چهار بازیگر عمده در منطقه مشاهده می شود که عبارتند از: ایران، عر اق، سوریه، ترکیه و البته اقلیم کردستان را نیز نباید فراموش کرد. اما، از یاد نباید برد که تمنای اردوغان برای بازگرداندن کشورش به قدرت جهانی (همچون عثمانی) محدود به عراق و سوریه نیست. این ادعا می تواند خطری برای عربستان نیز باشد که تا صد سال پیش جزء قلمرو عثمانی بود و والی مکه و مدینه توسط سلطان عثمانی تعیین می شد.
صرف نظر از اینکه اردوغان ادعای ارضی خود را متوجه عربستان نکرده ولی اگر رویای او بازگشت به دوران عظمت ترکان عثمانی باشد نه تنها عربستان بلکه بسیاری کشورهای دیگر را که بر اساس قرارداد سایکس پیکو (Sykes-Picot) از عثمانی جدا شدند، شامل می شود.
اما، صرف نظر از اینکه عربستان تهدیدی از ترکیه دریافت کند (که بعید به نظر می رسد) این کشور ضلع پنجم منازعات خاورمیانه است که از ناحیه ایران و شکل گیری هلال شیعی از جمله در یمن ابراز نگرانی می کند.
حضور عربستان به عنوان ضلع پنجم تحولات مخرب خاورمیانه در حالی است که این کشور با دلارهای نفتی خود پشتیبانی کشورهای عربی و بسیاری از کشورهای سنی را دارد.
به این ترتیب، مشاهده می شود که کانون های نزاع چند سویه عملا در منطقه در حال شکل گرفتن است. همان طور که جمهوی اسلامی حضور نظامی خود (البته به ادعای کمک استشاری) در سوریه و عراق را فعلیت بخشیده، ترکیه نیز عملا وارد خاک ترکیه و عراق شده در حالی که کردهای استقلال طلب عراق و سوریه نیز به دلیل ضعف قدرت مرکزی در بغداد و دمشق عملا توانسته اند به قدرتی مسلح در منطقه تبدیل گردند. عربستان نیز از آمادگی نظامی خود برای اعزام نیرو به داخل سوریه خبر داده است.
در این میان فرق اردوغان با دیگر رهبران منطقه این است که اینک او آشکارا از تغییر مرزهایی سخن می گوید که با عدم رضایت ترکیه (بر اساس سایکس پیکو) از عثمانی جدا شده است. اردوغان دانسته یا ندانسته پرونده ای از گذشته (عثمانی) را می گشاید که اگر قرار بر گشودن آن باشد هر کشور دیگری می تواند بر قرائت خود از تاریخ  اصرار ورزد. بی دلیل نبود که نخست وزیر عراق در واکنش به اردوغان که گفته بود موصل و کرکوک جزء عثمانی بودند، گفت:«ما هم می‌توانیم بگوییم که بغداد پایتخت خلافت عباسی بود و کل ترکیه بخشی از آن بود».
به این ترتیب، می توان نتیجه گرفت گویا تحولات منطقه در جهتی است که خطر فروپاشی مرزهای برجا مانده از سایکس پیکو را نوید می دهد. در صورت چنین رویدادی که اردوغان ابایی از بیان آن ندارد، نمی توان روزهای خوشی را برای خاورمیانه پیش بینی کرد.


https://zeitoons.com/20028

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر