جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۳ تیر ۶, جمعه

"ارتش صفوی" در تبلیغات داعش اشاره به چیست؟

ارتش صفوی در ادبیات داعش اشاره به ارتش قدرتمندی دارد که با اتکاه بر مذهب شیعه، سلسله صفوی را به دست شاه اسماعیل در قرن 16 م (11 ه) در ایران بنیاد نهاد و به مقابله با دولت عثمانی پرداخت. در این پروسه تاریخی، دولت صفوی توانست یک دولت مستقل از عثمانی را تاسیس و قلمرو آن را به دو برابراندازه کنونی افزایش دهد.
به گواه تاریخ تا پیش از استقرار سلسله صفوی، ایران در شمار کشورهای سنی مذهب قرار داشت که با قدرت گرفتن دولت صفوی و به تصمیم شاه اسماعیل، مذهب کشور از تسنن به تشیع تغییر یافت. 





۱۳۹۳ تیر ۵, پنجشنبه

واکنش ملایم تهران به احکام قضایی سخت در مصر

 واکنش جمهوری اسلامی به چنین احکام قضایی بسیار ملایم و فقط در حد یکی دو جمله  و آن هم در حد سخنگوی وزارت خارجه بیش نبوده است.
عدم واکنش به صدور احکام اعدام برای رهبران ارشد اخوان در حالی است که علی اکبر ولایتی، مشاور علی خامنه ای اخوان المسلمین را نزدیک ترین نحله فکری به جمهوری اسلامی دانسته بود.
ثانیا این واکنش ملایم آنگاه تامل برانگیز است که رقابتی سخت بین تهران و ریاض در منطقه جریان است. صدور چنین احکامی (چه برای رهبران اخوان یا کارمندان الجزیره که بلندگوی اخوان بود)، برای تشفی خاطر عربستان و انتقامگیری ریاض از اخوان صورت می گیرد.


۱۳۹۳ خرداد ۲۹, پنجشنبه

ملاحظات بریتانیا برای بازگشایی سفارتش چیست؟

دستگیری و محاکمه حسین رسام (تحلیلگر ارشد سفارت بریتانیا در حوادث ۸۸)، انتشار کتاب "نقش انگلیس در فتنه ۸۸" و تولید فیلم "قلاده های طلا"، از جمله اقداماتی بود تا اتهام خامنه ای به لندن شکل مستند به خود گیرد.
با این توصیف پر واضح است که معنا و مفهوم برخی اظهار نظرها از لندن مبنی بر اینکه این کشور به دنبال تضمین های عینی (بخوانید تضمین از سوی خامنه ای) است، چیست.
Britain Embassy


پبش بینی تاجزاده درباره ظهور داعش

 دو سال پیش از این، تاجزاده در نامه ای خطاب به خامنه ای از درون زندان، اجرای اجباری شریعت (بهشت فرستادن مردم ولو با شلاق به قول علم الهدی) را موجب تقویت جریان تکفیری ها دانسته و در نامه خود نوشته بود: «جنابعالی با اجرای اجباری احکام شرعی... به "تقویت جریان سلفی – تکفیری" در میان اهل سنت پرداختید که در حال حاضر پرچم دار این شعار هستند و در صددند تا به هر قیمت که شده خلافت و امارت اسلامی را احیا کنند. باید مطلع باشید که این جریان ستیزه جو و خشونت طلب...شدیداً ضد شیعه است و با ایران خصومتی تاریخی دارد و آن را بزرگترین پایگاه فرقه ای می داند که از صفویه تاکنون، هم چون خنجری از پشت و پهلو بر پیکر جهان اسلام (یعنی اکثریت اهل سنت) فرود آمده است.»



پبش بینی تاجزاده درباره ظهور داعش


منطقه خاورمیانه نه تنها گرفتار پدیده شوم تروریسم شده بلکه از آن بدتر گرفتار نوع خاصی از تروریسم است که از آن با عنوان "تروریسم تکفیری" نام برده می شود.
دولت عراق و شام (داعش) نمونه ای از تروریسم تکفیری است که در انتقامگیری از مخالفان خود حتی به نوجوان غیرمسلح یا پیرمرد فرتوت رحم نمی کند. آنچه مهم است اینکه داعش برای توجیه این همه رفتار وحشیانه، نخست قربانی خود را "کافر" می پندارد و سپس در انتقامگیری از "کافر" از هر اقدامی کوتاهی نمی ورزد.
برای درک خطورت افکار این گروه کافی است که گروه مسلحی مثل داعش را با بوکوحرام مقایسه کنیم. بوکوحرام از اساس خود را در برابر مسیحیان نیجریه دیده و برای رسیدن به هدف خود (اجرای شریعت) از هر اقدامی از جمله ربایش دختران مسیحی کوتاهی نمی کند. از نگاه آنان مسیحی، مسیحی است و خارج از دین.
اما، داعش در منطقه ای ظهور کرده که عموما مسلمان هستند. اگر این مسلمانان از  شیعیان و علویان باشند نخست آنان را رافضی (خارج از دین) دانسته و سپس حکم الله! را در حقشان اجرا می کنند. داعش در زیرنویس تصاویری که از کشتن شیعیان منتشر کرده نوشته: تطهیر ارض بنی العباس من الروافض الانجاس (تطهیر سرزمین بنی عباس از شیعیان نجس)
اما، تصاویر دریافتی از قتل و کشتار مردم عادی توسط این گروه فقط محدود به شیعیان و علویان نیست. داعش راننده و مسافر بین جاده ای را هم  به جرم ندانستن نماز اعدام می کند. این گروه در مقابله با ارتش آزاد سوریه (عمدتا سنی) نیز دست به انتقامجویی زده است. توجیه شان برای جنگیدن با ارتش آزاد این است که آنان آینده ای سکولار و نه برپایی خلافت اسلامی را برای سوریه متصور می دانند.
با چنین تفسیر موسعی از "کافر" که مسیحی و یهودی و شیعه و مسلمان تارک الصلاه و.. را شامل می شود، ریشه یابی این اندیشه خطرناک ضروری است. اندیشه تکفیر (کافر دانستن) از کجا و چگونه شکل گرفته است؟

مصر زادگاه گروه های تکفیری
گرچه داعش نمونه برجسته تروریسم تکفیری است ولی ریشه فکری این جریان نه در سوریه و عراق که در سال های میانی دهه شصت میلادی در زندان های مصرشکل گرفت.
"جماعة التكفير و الهجرة" نام گروهی از اسلامگرایان تند و افراطی بود که جمال عبدالناصر آنان را به زندان افکند و تنی چند از آنان را اعدام کرد.  این گروه تا آنجا پیش رفت که بگوید هر کس مرتكب گناه كبيره شود و یا هر حاکمی که مبادرت به اجرای شریعت نکند و هر عالم دینی که به چنان حاکمی اعتراض نداشته باشد، کافر است.
شگفت تر از همه اینکه این دین باوران قشری حتی مساجدی که چنان روحانیونی در آن اقامه نماز می کردند، نیز از مظاهر جاهلیت می شمردند و از رفت و آمد در آن مساجد خودداری می نمودند.اینان همچنین هر کسی را که از قبول افکار آنان خودداری کند کافر می پندارند.

گروه های تکفیری و شیعه
به شرحی که گفته شد وقتی گروه های تکفیری علمای اهل سنت را کافر می پندارند و مساجد آنان را مسجد ضرار می دانند، نوع نگرش آنان نسبت به شیعه روشن است.
صرف نظر از مشرب فکری جداگانه شیعه با گروه های تکفیری، تحولات سیاسی سوریه و سرکوب معترضان به دست بشار اسد، بهانه کافی به دست گروه های تکفیری نوظهور داد تا علاوه بر تکفیر شیعیان و علویان، سلاح در دست گرفته به پاکسازی آنان مبادرت ورزند.
استبعادی ندارد وقتی بوکوحرام دختران مسیحی را می رباید و آنان را به فروش می رساند، گروه های تکفیری همچون داعش بسان آب خوردن هرکسی که  شیعه، علوی، حامی اسد، حامی مالکی باشد از دم تیغ بگذراند.
همان طور که از نام "دولت اسلامی عراق و شام" مشخص است، آرمانشهر این سازمان برای عراق و سوریه بنیاد نهادن حکومتی بر مبنای اسلام است.
به کار بردن نام شام (به جای سوریه) که منطقه ای به گستردگی سوریه، اردن، لبنان، اسرائیل و فلسطین و بخش هایی از غرب عراق و صحرای سینا را شامل می شد، اشاره به قلمرو بنی عباس دارد. با گزیدن این نام، بازگشت به دوران اقتدار خلافت عباسیان، آرمان این سازمان است.
این سازمان تروریستی به محض تصرف هر منطقه ای مبادرت به اجرای احکام شرعی و اجرای حدود و سختگیری در این زمینه ها می کنند. گزارش های تصویری در یوتیوپ نشان می دهد که مثلا مردم به دلیل امتناع از حضور درنماز جمعه، مورد تأدیب و تحمل شلاق توسط این گروه قرار گرفته اند.

پیش بینی درست تاجزاده از رشد تکفیری ها
خبر فتوحات داعش در عراق و ناتوانی مالکی در سرکوب آنان، اینک به نگرانی تهران نسبت به سقوط مالکی از یک سو و تعرض داعش به زیارتگاه های مقدس شیعه از سوی دیگر تبدیل شده است. اینکه جمهوری اسلامی برای مقابله با این سازمان تروریستی چه تمهیدی را خواهد اندیشید، موضوع دیگری است.
موضوع اصلی،اما، از نگاه مصطفی تاجزاده، زندانی سیاسی، زمینه هایی بود که رشد سرطانی این گروه افراطی را تسریع بخشید. دو سال پیش از این، تاجزاده در نامه ای خطاب به خامنه ای از درون زندان، اجرای اجباری شریعت (بهشت فرستادن مردم ولو با شلاق به قول علم الهدی) را موجب تقویت جریان تکفیری ها دانسته و در نامه خود نوشته بود: «جنابعالی با اجرای اجباری احکام شرعی... به "تقویت جریان سلفی – تکفیری" در میان اهل سنت پرداختید که در حال حاضر پرچم دار این شعار هستند و در صددند تا به هر قیمت که شده خلافت و امارت اسلامی را احیا کنند. باید مطلع باشید که این جریان ستیزه جو و خشونت طلب...شدیداً ضد شیعه است و با ایران خصومتی تاریخی دارد و آن را بزرگترین پایگاه فرقه ای می داند که از صفویه تاکنون، هم چون خنجری از پشت و پهلو بر پیکر جهان اسلام (یعنی اکثریت اهل سنت) فرود آمده است.»
اینک نگرانی تهران از پیشروی داعش در عراق را می توان در مکالمه تلفنی ظریف وزیر خارجه ایران با دبیرکل سازمان ملل دریافت که به درستی هشدار داده "گسترش تروریسم تکفیری خطری فرامرزی است."
اما، به شرحی که تاجزاده گفت جمهوری اسلامی باید بپذیرد در تولید سرطانی این پدیده شوم و خطر فرامرزی سهیم بوده است.
 http://www.roozonline.com/persian/opinion/opinion-article/article/-0736ced878.html

۱۳۹۳ خرداد ۲۵, یکشنبه

قدرت نمایی «داعش» و تغییر معادلات منطقه ای



من به همراه حسن هاشمیان و سیدی در مصاحبه با برنامه دیدگاه ها در رادیو فردا....علیزاده
http://www.radiofarda.com/content/b11-viewpoints-isis-sudden-victory-in-iraq/25422870.html

رابطه با مصر: کمپ دیوید و اخوان المسلمین دیگر مسأله نیست

در یک جمع بندی می توان گفت اولین پارامتری که دولتمردی نظامی همچون السیسی در نظر گرفت که آیا تهران در مواضع سخت خود (در فاصله گرفتن از اندیشه سیاسی آیت الله خمینی علیه کمپ دیوید) تجدیدنظر کرده یا خیر، قبول مصر به عنوان کشوری متعهد به پیمان صلح کمپ دیوید است.


۱۳۹۳ خرداد ۲۰, سه‌شنبه

خبرگان رهبری گرفتار در سالخورگی مفرط

اگر اکثر افراد حاضر در دوره کنونی مجلس خبرگان را نامزدهای دوره بعد بدانیم که علی القاعده از فیلتر شورای نگهبان عبور خواهند کرد و رأی خواهند آورد، هرم سنی کنونی مجلس خبرگان پیرتر از حال حاضر نیز خواهد شد. انتخاب رهبر آتی (آن گونه که دری نجف آبادی بیان داشته) از میان چهره های سالمند کنونی خود نخستین مشکل برای رهبر بعدی است مگر آنکه این همه چهره سالمند و مدعی رهبری راه را برای رهبری جوان باز کنند که بعید به نظر می رسد.


۱۳۹۳ خرداد ۱۸, یکشنبه

بهشت با طعم اشکنه، شلاق و تقلب

هنگامی که در دولت احمدی نژاد توزیع گوشت مرغ دچار اختلال شده و اعتراضات بالا گرفته بود، این احمد علم الهدی بود که مردم را به جایگزین کردن "اشکنه و پیاز" به جای گوشت توصیه کرد.
او می دانست که نباید دولت مورد تأیید رهبر تضعیف شود لذا در طول هشت سال مدیریت ویرانگر احمدی نژاد، هرگز اظهار "دلواپسی" نکرد. اما در کمتر از یک سال دولت حسن روحانی (که از قضا هم لباس او و عضو خبرگان رهبری است) این علم الهدی بود که پروژه "دلواپسم" را کلید زده است. 


۱۳۹۳ خرداد ۱۷, شنبه

انتخاب دوباره اسد؛ آغاز جنگ فرسایشی؟

در شرایطی که دو نماینده سازمان ملل در بحران سوریه (کوفی عنان و اخضر ابراهیمی) از مقام خود استعفا داده و جنگ داخلی سوریه به جنگ نیابتی و حیثیتی تهران – ریاض تبدیل شده و در وضعیتی که حکومت بشار اسد در انزوای بین المللی گسترده قرار دارد، لزوما نمی توان نتیجه گرفت که انتخاب مجدد اسد منتهی به پایان جنگ داخلی می شود.
ای بسا بر خلاف تصور تهران که به فکر بازسازی سوریه است، با انتخاب مجدد اسد این کشور وارد دوره ای از "جنگ فرسایشی طویل المدت" شده باشد که هزینه هایش بر دوش ایران سنگینی خواهد کرد.
Assad

۱۳۹۳ خرداد ۱۵, پنجشنبه

دعوت از روحانی برای حضور مراسم تحلیف السیسی

 گرچه تهران بعضاً مواضع منتقدانه ای را نسبت به خشونت ارتشیان علیه معترضان مصری اتخاذ کرده ولی مروری بر این مواضع و مقایسه آن با مواضع ترکیه و قطر (به ویژه شبکه تلویزیون ماهواره ای آن الجزیره) نشان می دهد که مواضع منتقدانه تهران نسبت به قاهره بسیارمعدود و در عین حال ملایم بوده است. این اندک مواضع ملایم نیز به دنبال احضار و تذکری که به کاردار ایران داده شد، موجب شده تا تهران جانب احتیاط را در دامن نزدن تنش با مصر رعایت کند.


۱۳۹۳ خرداد ۱۲, دوشنبه

دیدار امیر کویت از تهران با اولویت موضوع سوریه

به نظر می رسد امیر کویت به عنوان رییس دوره ای شورای همکاری خلیج فارس در شرایط بحرانی منطقه، عقلانیتی را در سیاست خارجی دولت روحانی (سیاست تعامل سازنده) می بیند که بتواند میانجیگر روابط تهران و ریاض باشد؛ روابطی که در صورت بهبود، بی تردید اثر مثبت خود را بر فرو نشاندن آتش جنگ داخلی سوریه خواهد گذاشت.
امیر کویت