جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۷ خرداد ۲۰, یکشنبه

نگاه ایران به دیدار رهبران کره شمالی و امریکا

اینک با قبول کره شمالی برای برچیدن توان هسته ایش به شرط حصول توافق با امریکا، دلواپسان می بینند که کشور سرسختی همچون کره شمالی نیز حاضر به دست شستن از برنامه موشکی اش هست تا از شر تحریم ها بگریزند. این یعنی نرمش از نوع کره شمالی.



نگاه ایران به دیدار رهبران کره شمالی و امریکا


رهبران کره شمالی و امریکا به دیدار هم شتافته اند با این توافق اولیه که کره شمالی آمادگی دارد از برنامه هسته ای اش دست بشوید و شبه جزیره کره خالی از سلاح هسته ای باشد. این دیدار در حالی است که دو رهبر تا اندکی پیشتر زرادخانه های اتمی خود را به رخ می کشیدند. ترامپ در بی حاصل بودن مذاکره با کره شمالی وزیر خارجه پیشین خود را که به دنبال راه مذاکره با کره شمالی بود، سرزنش کرده بود که تیلرسون « در حال تلف کردن وقت خود در تلاش برای مذاکره با مرد کوتوله موشکی است.» ترامپ تا آنجا پیش رفته بود که در صحن علنی سازمان ملل کره شمالی را به «نابودی کامل» تهدید کرده بود. رهبر کره شمالی نیز گفته بود که انگشت اش بر کلید شلیک هسته ای است.
در شرایطی که به گفته آیت الله خامنه ای، ایران در «حبس هسته ای» گیر کرده و رهبر جمهوری اسلامی تلویحاً تهدید کرده که برنامه متوقف شده هسته ای را آغاز می کند، نگاه تهران به این رویداد چیست؟
از یاد نباید برد که «نرمش» کره شمالی نتیجه افزایش تحریم ها بر این کشور و انزوای اقتصادی آن است. به عبارت دیگر، همانگونه که فشار تحریم ها بر جمهوری اسلامی پاسخ داد، در مورد کره شمالی نیز اینک پاسخ داده است و در نتیجه ترامپ می تواند آن را به عنوان دستآورد سیاست خارجی خود مطرح کند.
در آخرین قطعنامه که به پیشنهاد امریکا به شورای امنیت برای تشدید تحریم ها علیه کره شمالی ارائه شد کلیه 15 عضو از جمله روسیه و چین نیز به قطعنامه رأی مثبت دادند. از این رو، ترامپ می تواند مدعی شود که او توانسته اجماع جهانی علیه پیونگ یانگ ایجاد کرده و این کشور سرسخت را به پای مذاکره آورد. (چنین رویدادی درباره ایران نیز به شدت محتمل است که حتی روسیه و چین نیز به جمع حامیان تحریم علیه ایران بپیوندند.)
در قطعنامه مزبور که در 22 دسامبر 2017 از تصویب شورای امنیت گذشت صادرات سالانه نفت به کره شمالی از دو میلیون بشکه نفت به نیم میلیون بشکه نفت کاهش پیدا کرده است. همچنین صدور مواد غذایی، محصولات کشاورزی، ماشین‌آلات و تجهیزات الکتریکی به کره شمالی ممنوع اعلام شده است. مایک پنس معاون رئیس جمهوری آمریکا گفته که در نتیجه "فشار حداکثری" بر پیونگ یانگ، انزوای کیم جونگ اون موثر افتاده است.
در چنین شرایطی که کشوری سرسخت و دارنده توان هسته ای به چنین نقطه ای رسیده که از توان بازدارندگی خود دست بشویید ولی اقتصاد خود را شکوفا کند، نگاه تهران به فشارهای اقتصادی حداکثری امریکا پس از خروج امریکا از برجام چه خواهد بود؟ آیا از سرگیری برنامه هسته ای آن گونه که آیت الله خامنه ای تلویحاً به آن اشاره کرده جز رسیدن به همین نقطه ای است که اینک کره شمالی به آن رسیده تا اقتصاد خود را نجات دهد؟
از یاد نباید برد که باراک اوباما با هدف ایجاد «تغییر رفتار» در رژیم اسلامی وارد مذاکرات هسته ای با ایران شده بود. پیشنهاد حسن روحانی مبنی بر پیشبرد برجام 2 و 3 و 4 نیز با این هدف انجام شده بود که همه پرونده ها میان ایران و امریکا به سرانجام مشابه برسد؛ پیشنهادی که در دم مورد مخالفت آیت الله خامنه ای قرار گرفت و در نتیجه اینک جمهوری اسلامی به گفته شخص آیت الله خامنه ای در تله «حبس هسته ای» قرار گرفته است که هم به تعهدات برجام پایبند باشد و هم از منافع آن به بهره.
از یاد نباید برد که در نگاه اصولگرایان "دلواپس"، کره شمالی همواره مدلی از مقاومت سرسختانه علیه امریکا به حساب می آمد. در روابط تنگاتنگ تهران- پیونگ یانگ همین بس که به یاد آوریم بسیاری از توانمندی موشکی ایران از کره شمالی الگو گرفته است. در تحلیف حسن روحانی در سال 1396 نفر دوم کره شمالی به تهران سفر کرده و برای 10 روز میهمان ویژه جمهوری اسلامی بود و مذاکرات محرمانه ای با او صورت گرفت.
از این رو، اصولگرایان همواره با تمجید و تحسین از مدل کره شمالی، روند مذاکراتی را که منتهی به برجام شد، به باد انتقادهای تند خود گرفته بودند. آن ها با شعار «دلواپسیم» در سفارت امریکا «همایش بزرگ مخالفان توافق با آمریکا» را برپا کردند و با اشاره به مقاومت کره شمالی در برابر امریکا، ظریف و روحانی را خائن خواندند و برجام را به منزله نوشاندن جام زهر به رهبر می‌دانستند.
برای نمونه حسین شریعتمداری در تمجید کره شمالی در یادداشتی پیش از توافق امریکا و کره شمالی نوشته بود که: «کره‌ شمالی به درخواست آمریکا برای مذاکره پاسخ مثبت نداد و برنامه‌های هسته‌ای و موشکی خود را غیرقابل مذاکره اعلام کرد. با جرأت می‌توان گفت که کره‌شمالی در این زمینه از مذاکرات بی‌نتیجه و فاجعه‌آمیز ایران با آمریکا الگو گرفته و از این روی حاضر نشده است خود را مانند ما به چنبره فریب آمریکا گرفتار کند.»
اینک با قبول کره شمالی برای برچیدن توان هسته ایش به شرط حصول توافق با امریکا، دلواپسان می بینند که کشور سرسختی همچون کره شمالی نیز حاضر به دست شستن از برنامه موشکی اش هست تا از شر تحریم ها بگریزند. این یعنی نرمش از نوع کره شمالی.
پایگاه خبری "اعتدال" نزدیک به حسن روحانی نیز پیشتر در یادداشتی نوشته بود: "رییس کره شمالی دل دلواپسان ایرانی را شکست."
این همه در حالی است که نباید از یاد برد که نه فقط برای دلواپسان بلکه برای شخص رهبر جمهوری اسلامی، کره شمالی همواره الگوی مقاومت بود. در میان اندک سفرهای خارجی علی خامنه ای به دیگر کشورها، دیدار او از کره شمالی در 1368 همواره موجب شده بود که او با نگاه تحسین و تمجید به کره شمالی به عنوان سمبل مقاومت در برابر استکبار بنگرد. اما، اینک این مظهر مقاومت در برابر استکبار  به دیدار رییس جمهور امریکا شتافته تا بلکه از انزوای جهانی خارج و اقتصاد خود را باز سازی کند؛ عینا وضعیتی که جمهوری اسلامی در آن قرار گرفته است.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر