جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۷ فروردین ۴, شنبه

انتخاب بولتون و مسیر برجام

ترامپ هیچ طرح مدونی برای خروج کشورش از یک "قرارداد بین الدولی" ارائه نداده است. او در ماه هایی که قدم به کاخ سفید گذشته در صدد ارزیابی ماندن و نماندن در برجام بوده است. این در حالی است که جان بولتون در اوت 2017 طرح تفصیلی خود را با عنوان "چگونه می شود از شر برجام خلاص شد؟" منتشر کرده و به طور مستوفا راهکارهای خروج از برجام را پیشنهاد داده بود.


انتخاب بولتون  و مسیر برجام

گو اینکه هنوز کسی با قطعیت صد در صد نمی داند تصمیم ترامپ برای ماندن یا خارج شدن از بر جام در 12 مه / 22 اردیبهشت چیست، اینک با برگزیدن جان بولتون به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اگر ترامپ در برجام باقی بماند، جای شگفتی وجود خواهد داشت. با انتخاب بولتون، ترامپ یکی از سرسخت ترین مخالفان برجام را به جمع دستیاران خود افزوده است.
گو اینکه ترامپ گفته بود "امریکا باید از قرادادی که سودی برایش ندارد خارج شود و در این تصمیم مهم نیست که متحدان اروپایی امریکا از برجام سودمند هستند یا نه"، اما، ترامپ هیچ طرح مدونی برای خروج کشورش از یک "قرارداد بین الدولی" ارائه نداده است. او در ماه هایی که قدم به کاخ سفید گذشته در صدد ارزیابی ماندن و نماندن در برجام بوده است. این در حالی است که جان بولتون در اوت 2017 طرح تفصیلی خود را با عنوان "چگونه می شود از شر برجام خلاص شد؟" منتشر کرده و به طور مستوفا راهکارهای خروج از برجام را پیشنهاد داده بود.
جالب اینکه او همان هنگام گفته بود که در حلقه اطرافیان ترامپ در کاخ سفید نیست ولی طرح خود را به صورت سرگشاده منتشر می کند تا آنان که در کاخ سفید و کنگره باید درباره برجام تصمیم بگیرند، از این طرح استفاده کنند. بولتون نوشته بود: "واژه‌پردازی‌های مبهم و غیرشفاف برجام، سنگینی آشکار وزنه آن به سمت ایران، تخلفات عمده ایران و رفتارهای غیرقبول ایران در عرصه بین‌المللی، به نحو آشکار و متقاعدکننده نشان می‌دهند که برجام در راستای منافع امنیت ملی آمریکا نیست". این دقیقاً همان توصیه ای است که ترامپ دوست دارد بشنود؛ توصیه ای که از رکس تیلرسون (وزیر خارجه پیشین) و مک مستر (مشاور پیشین امنیت ملی) به این صراحت نمی شنید و در نتیجه، اینک آن دو جایشان را به جان بولتون و مایک پمپئو داده اند.  انتصاب مایک پمپئو به جای تیلرسون و انتصاب بولتون به جای مک مستر، اینک کلیه اطرافیان  ترامپ را یکدست کرده است. دیگر صدای مخالفی علیه برجام در پیرامون ترامپ وجود ندارد. این در حالی است که جان بولتون همنوایی کامل با اسرائیل و عربستان دارد. این دو نیز از بیرون کاخ سفید مخالفان سرسخت برجام هستند.
به رغم آنکه بولتون در هنگام انتشار طرح خود در هیچ مقام دولتی نبود، اما، طرح او به قدری حاوی پیام مهمی بود که بلافاصله واکنش ظریف، وزیر خارجه ایران را همراه داشت. چنین واکنش سریعی از سوی ظریف به بولتون که آن هنگام در مقام دولتی نبود، شاید برای برخی پرسش برانگیز بود که چرا یک مقام دولتی ایران باید به یک فرد غیر دولتی واکنش نشان دهد؟
اما، از همه بهتر این ظریف بود که به خوبی از "روابط" جان بولتون با مراکز قدرت و همچنین "افکار تأثیرگذار" او بر سرنوشت برجام آگاه بود. آشنایی ظریف و بولتون به دورانی (2006) برمی گردد که هر دو در نیویورک سفیران کشورشان نزد سازمان ملل بودند. در  نتیجه، ظریف به خوبی از افکار و اندیشه های بولتون آگاهی داشت.
همزمان با دوره سفارت ظریف در نیویورک، جان بولتون برای یک سال در زمان جرج دبلیو بوش، سفیر امریکا در نیویورک بود. او از پیشگامان طرح براندازی جمهوری اسلامی است و در ابراز این عقیده خود هیچ ابایی ندارد. او دو سال گذشته در گردهمایی سالانه مجاهدین خلق در پاریس حضور یافته بود. او در آخرین حضورش در گردهمایی سازمان مجاهدین خلق گفته بود که "رفتار این رژیم [جمهوری اسلامی] هیچ تغییری نکرده است. تنها راه همانا تغییر این رژیم می‌باشد و پیروزی نزدیک شما را در تهران جشن می‌گیریم."
پیشتر بولتون حتی خواستار اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی شده بود. او گفته بود: "حکومت آیت‌الله‌ها خطر اصلی برای صلح جهانی و امنیت خاورمیانه است. سرنگون کردن این حکومت بدون شک آرامش و خوشنودی را به منطقه باز خواهد گرداند و در عین حال مهم‌ترین خطر در منطقه را از بین خواهد برد."
او همچنین همزمان با تظاهرات دی ماه گذشته خواستار ایجاد تسهیلاتی شده بود که دسترسی رایگان ایرانیان به اینترنت فراهم گردد. کاملا قابل پیش بینی است که چنین ایده هایی و بیشتر از آن را در دوران حضورش در کاخ سفید شاهد باشیم.
با چنین آشنایی از روحیات بولتون بود که ظریف بلافاصله پس از انتشار طرح او پیش بینی کرد که این طرح ، چه بولتون یک مقام دولتی باشد یا نباشد، طرح ویران کننده ای برای برجام خواهد بود. از این رو، ظریف در واکنش به طرح بولتون گفته بود: " این طرح یک شکست بزرگ برای ایالات متحده خواهد بود و باعث انزوای بیشتر آمریکا در صحنه بین‌المللی خواهد شد."
ظریف برای اینکه افکار بولتون را برای مقابله با پروژه هسته ای بی حاصل نشان دهد گفته بود بولتون همان کسی است که "برای 10 سال سیاست نفی غنی‌سازی ایران را پایه‌گذاری و پیگیری کرده بود. اما، نتیجه آن این شد که آمریکا بعد از 10 سال پافشاری بر این ایده جان بولتون شاهد بود تعداد سانتریفیوژهای ایران را از 200 به 20 هزار رسیده است. این یعنی دستاورد آقای بولتون، 19 هزار و 800 سانتریفیوژ بیشتر برای ایران بود."
این سخن ظریف خود گواه آن است که بولتون اندک انعطافی در هر اندازه غنی سازی در ایران ندارد و بر این مبنا، برجام را از اساس یک "قرارداد بد" تلقی می کند؛ دقیقاً همان تلقی که ترامپ از برجام دارد.
چنین فردی اینک طرح خروج امریکا از برجام را با خود به درون کاخ سفید برده است.  این یعنی کسی که بدون احراز مشاغل دولتی طرح خروج امریکا از برجام را داده بود، به یکی از حساس ترین مناصب مهم در کاخ سفید یعنی مشاور امنیت ملی کاخ سفید منصوب شده است. آنچه مسلم است اینکه افکار و اندیشه های او برای بر مقابله با جمهوری اسلامی منحصر در بر هم زدن برجام نخواهد بود.
https://iranwire.com/fa/features/25463

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر