جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۴ دی ۱, سه‌شنبه

سپاه پاسداران و هژمونی شیعه گرایی

بسط هژمونی شیعه گرایی وقتی برای همسایگان سنی ایران احساس خطر تلقی می گردد که در اثر هژمونی شیعه گرایانه دولت صفوی، ۹ قرن استیلای مذهب تسنن در ایران پایان یافت و متعاقب آن جهان اسلام به دو اردوگاه شیعه به مرکزیت دولت صفوی و اردوگاه سنی به مرکزیت دولت عثمانی تقسیم شد.
Image result for ‫علی سعیدی‬‎





سپاه پاسدارن و هژمونی شیعه گرایی

"یکی از اهداف حضور آمریکا در عراق مقابله با پدیده مهدویت بود…شرایط خاورمیانه به هیچ عنوان برای ظهور امام زمان مناسب نبود و این تحولات باید اتفاق می‌افتاد… شبیه ترین حکومت به حکومت امام زمان حکومت ولایت فقیه است که در ایران شکل گرفته…منطقه خاورمیانه مرکز پشتیبانی ظهور امام زمان است... بار اصلی زمینه‌سازی ظهور امام زمان بر دوش رهبری و ملت ایران است… سپاه یکی از ابزارهای زمینه ساز ظهور امام زمان است و در عرصه بیداری منطقه‌ای و بین المللی نیروی قدس نقش اول را ایفا می‌کند و همچنین در زمینه آماده سازی نیروی انسانی، بسیج قهرمان تلاش می‌کند، نیاز به صدمیلیون پاسدار و بسیجی داریم تا زمینه ظهور فراهم شود."
این اظهارات شگفت انگیز، سخنان حجت  الاسلام علی سعیدی نماینده آیت الله خامنه ای در سپاه پاسداران است. او که هم در کسوت روحانیت است و هم نمایندگی رهبر در سپاه پاسداران ادعای بزرگ دارد. چند ادعای او به شرح زیر ست:
یکم: حمله امریکا به عراق برای مقابله با پدیده مهدویت بود.اما، دلیلی برای این ادعای خود اقامه نمی کند.
دوم: در مقابل او برای رهبر جمهوری اسلامی وظیفه ای جدید می تراشد و آن اینکه "زمینه سازی ظهور امام زمان بر دوش رهبری (و ملت ایران) است. باز هم وی دلیلی به دست نمی دهد که چرا چنین وظیفه ای بر دوش آیت الله خامنه ای است ولی بر دوش آیت الله خمینی مثلا نبود.
سوم: وی تحقق بخشیدن به وظیفه ای را که برای رهبر جمهوری اسلامی تراشیده،
مسئولیت سپاه پاسداران و مشخصاً نیروی قدس می داند و بدون اشاره به حتی یک دلیل تأمین رقم صد هزار نیروی بسیجی را  برای ظهور لازم می داند. وی این وظیفه را وظیفه سازمان بسیج می داند.
روشن است امام زمانی که علی سعیدی در قاب این تصویر معرفی می کند، امام زمانی از جنس جمهوری اسلامی است. اینکه این اظهارات بی سابقه تا چه حد متنافر با نظریه مهدویت است، موضوع این نوشتار نیست. آنچه منظور این نوشتار است اینکه بر مبنای آنچه از اظهارات چنین مقام برجسته سپاه فهمیده می شود، سپاه پاسداران حوزه ای از وظایف آخر الزمانی (Apocalyptic) برای خود تعریف کرده که با توجه به حضور پررنگ سپاه پاسداران در جزء جزء ارکان حاکمیتی نظام جمهوری اسلامی،  می توان آن را ورود سپاه در مرزهای خطیرعقیدتی شیعه از یک سو و رقم زدن حوادث خطیری برای منطقه  از سوی دیگر دانست.
چنین امری از آن رو خطیر است که سپاه تا پیش از این بنا به قانون اساسی، نهادی برای  پاسداری از انقلاب اسلامی بود و بس. قانون اساسی جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران را نهادی برای "نگهبانی از انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن" و قلمرو آن را "وظایف و قلمرو مسؤولیت نیروهای مسلح دیگر" در محدوده "قانون" اعلام نموده است. زمینه سازی ظهور امام غائب نه در متون روایی شیعه و نه در اساسنامه سپاه به عهده این نهاد گذاشته نشده است.
وظایف جدیدی که علی سعیدی برای سپاه تعریف کرده همان اندازه شگفت انگیز است که مثلا ارتش جمهوری اسلامی مدعی شود علاوه بر وظایف متعارفش، زمینه ساز ظهور امام زمان است و در این مسیر تمام ابزار و توان ملی کشور را مصروف آرمانی می کند که حتی ریشه در عقاید شیعه ندارد.
آیا اظهارات سعیدی غیر از آن است که عالی ترین مقام منصوب رهبر در سپاه، ماهیت این نهاد را از یک نهاد نظامی ایرانی به نهادی عقیدتی فراملی  تغییر داده است؟ اگر چنین باشد، آنگاه چه تلقی از این وظایف قابل تصور است؟

خطورت نقش فراملی سپاه
خطورت ادعایی که علی سعیدی بر زبان آورده را آنجا می توان دریافت که به یاد آوریم بنا به روایات شیعه، امام غائب از مکه ظهور خواهد کرد. اگر پس از سده ها از ظهورمذهب شیعه، یک نهاد نظامی تنومند همچون سپاه پاسداران وظیفه خود را زمینه سازی ظهور امام غائب آن هم از مکه بداند، تلقی مقامات سعودی و متعاقب آن جهان اهل سنت از وظیفه ای که سپاه برای خود در جهت زمینه سازی ظهور امام زمان تعریف کرده چیست؟
از زاویه دیگر این پرسش باز هم مهم است و آن اینکه اعضای سپاه پاسداران در جای جای ارکان نظام حضور دارند. از ریاست مجلس گرفته تا ریاست صدا و سیما، از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گرفته تا سفیران ایران در برخی کشورها، از حضور در کادر وزارت خارجه گرفته تا مقام وزارتخانه های گوناگون و...
چنین پراکندگی نیروهای سپاهی در ارکان نظام را هرگز در دیگر نهاد مشابه یعنی ارتش جمهوری اسلامی سراغ نداریم. هیچ مقام ارتشی را نمی توان سراغ گرفت که در حوزه سیاست خارجی حضور داشته باشد. هیچ مقام ارتشی را نمی توان یافت که به مقام سفارت در یکی از کشورها منصوب شده باشد. هیچ مقام ارتشی وجود ندارد که نماینده مجلس شده باشد.
این پراکندگی نیروهای سپاهی در ارکان قدرت در حالی است که احمدی نژاد رییس جمهور پیشین آنان را "برادران قاچاقچی" توصیف کرده و حسن روحانی رییس جمهور کنونی تمرکز قدرت در نهادی همچون سپاه را عاملی برای ایجاد فساد دانسته است. روحانی گفته بود که: "اگر اطلاعات، تفنگ، پول، سرمایه، سایت، روزنامه و خبرگزاری را همه یکجا جمع کنیم ابوذر و سلمان هم فاسد می‌شوند."
به بیان دیگر، سپاه پاسداران همه این ابزارهای قدرت را یک جا در دست داشت جز وظیفه مقدسی همچون زمینه سازی برای ظهور امام زمان که این وظیفه نیز توسط علی سعیدی برای سپاه تراشیده شد. نتیجه ای که از این همه مقدمات حاصل می آید اینکه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سپاه پاسداران امام زمان باید تلقی شود.

سپاه پاسداران و هژمونی شیعه گرایی
می دانیم که سپاه پاسداران یکی از اضلاع تحولات خطیری است که خاورمیانه را فراگرفته است. خاورمیانه از لیبی گرفته تا بحرین دستخوش آشفتگی های نگران کننده است. اما مشخصا نقش ایران در لبنان، سوریه، عراق و یمن برجسته است. همچنان که حضور ایران در بحرین و عربستان بعضاً توسط دولت های این کشورها برجسته می شود. وجه مشترک این کشورها، حضور شیعیان در این کشورهاست.
در تحولات خطیری که خاورمیانه را در خود فرو برده، توقع اینکه کشوری در حد و اندازه ایران عضو خنثی در این تحولات باشد، توقعی بی جاست. در حالی که در ائتلاف به رهبری امریکا علیه داعش، کشورهایی همچون کانادا و استرالیا از اقصی نقاط جهان نیروهای خود را به منطقه خاورمیانه گسیل داشته اند، نمی توان انتظار داشت کشوری همچون ایران درباره آینده منطقه بی تفاوت باشد.
آنچه محل ایراد است اینکه جمهوری اسلامی به جای رویکردی مثبت برای تثبیت وضعیت بحرانی خاورمیانه که از همه بیشتر نیاز ایران است، آتش جنگ مذهبی شیعه – سنی را دامن زند.
برای مثال، گذری کوتاه به ادبیات رایج در بسیاری از رسانه های عربی کافی است تا دانسته شود چگونه این رسانه ها، حضور نظامی جمهوری اسلامی در سوریه و لبنان و عراق و یمن را به قدرت نمایی "ارتش صفوی" در قرن ۱۶ میلادی (قرن یازدهم هجری) پیوند می زنند؛ ارتشی که با اتکا بر مذهب شیعه و در مقابله با دولت عثمانی توانست هژمونی خود را برای بنیاد نهادن دولتی قدرتمند و در گستره ای به پهنای به دو برابراندازه کنونی ایران تحمیل کند. این در حالی است که تا پیش از استقرار سلسله صفوی، ایران در شمار کشورهای سنی مذهب قرار داشت ولی با قدرت گرفتن دولت صفوی و به تصمیم شاه اسماعیل، مذهب کشور از تسنن به تشیع تغییر یافت.
این خود دلیلی است که چرا اظهاراتی از قبیل آنچه از زبان علی سعیدی نقل شد، بدگمانی کشورهای عربی را به شدت دامن می زند. از نگاه این رسانه های عربی، حضور امروز ایران در عراق ، یادآوری بازپسگیری شهرهای مقدس شیعه عراق از ترکان عثمانی است؛ همچنان که مذاکرات هسته ای با غرب یادآور همپیمانی شاهان صفوی با قدرت های اروپایی علیه خلافت عثمانی تلقی می شود. (مراجعه شود به کتاب: الحروب العثمانیه الفارسیه و آثارها فی انحسار المد الاسلامی عن اروبا [جنگ‌های عثمانی و ایران: عامل بازدارنده اسلام در اروپا])
بسط هژمونی شیعه گرایی وقتی برای همسایگان سنی ایران احساس خطر تلقی می گردد که در اثر هژمونی شیعه گرایانه دولت صفوی، ۹ قرن استیلای مذهب تسنن در ایران پایان یافت و متعاقب آن جهان اسلام به دو اردوگاه شیعه به مرکزیت دولت صفوی و اردوگاه سنی به مرکزیت دولت عثمانی تقسیم شد.
دراشاره ای به اندیشه هژمونی شیعه گرایی جمهوری اسلامی همین بس که فردی شاخصی همچون ژنرال سلیم ادریس فرمانده “ارتش آزاد سوریه” که علیه بشار اسد می جنگد، در مصاحبه‌ای در تلویزیون الجزیره ورود حزب‌الله لبنان در حمایت از بشار اسد را دقیقا “برنامه دولت صفوی برای منطقه خاورمیانه” توصیف کرده بود. (دقیقه ۲۲ مصاحبه)
اینک حضور پر رنگ جموری اسلامی در سوریه تا آنجا که روزانه آمار جانباختگان ایرانی از جمله سردار حسین همدانی در این کشور در حال افزایش است، نه تنها تقابل جدی ایران و عربستان را بلکه قطب بندی منطقه خاورمیانه را با حضور روسیه و ایران در یک سو و دیگر کشورها در سوی دیگر دامن زده است.
نکته خطیری که از درون این قطب بندی و قرار گرفتن تهران در کنار مسکو در حمایت از اسد استنباط می شود، اینکه سپاه پاسداران در وظیفه ای که برای زمینه سازی ظهور امام زمان برعهده دارد، لازم دیده که در کنار پوتین و روسیه قرار گیرد.


این نسخه از نشریه وزین میهن به سپاه پاسداران اختصاص دارد. من نیز با مقاله ای با عنوان "سپاه پاسداران و هژمونی شیعه گرایی" در این نسخه مطلبی را ارائه داده ام.
 http://mihan.net/1394/10/01/554/




هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر