جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۲ دی ۱۰, سه‌شنبه

ایران در سال ۲۰۱۳ در برنامه افق در صدای امریکا

فرارسیدن سال 2014 را به همه دوستان تبریک می گویم. این توفیق را داشتم تا در آخرین روز 2013 به همراه چند تن از عزیزان، میهمان یکی دیگر از برنامه های افق در صدای امریکا باشم....علیزاده

۱۳۹۲ دی ۹, دوشنبه

"ایمیل مشکل گشا" برای بازگشت ایرانیان: از واقعیت تا خیال؟

در خصوص ایرانیانی که جلای وطن کرده آمارهای متفاوتی بین دو تا پنج میلیون نفر اعلام شده است. حسن قشقاوی، معاون وزارت خارجه (به عنوان یک مرجع رسمی) در این مصاحبه آمار مهاجران ایرانی را بالغ بر 5 میلیون نفر (برابر با جمعیت کشوری مثل فنلاند) اعلام کرده است. به گفته او تنها در پی ناآرامی های سال 88 رقمی بین 50 تا 100 هزار نفر از ایران مهاجرت کرده اند.

در حالی که وی هیچ اشاره ای به ویژگی کیفی مهاجران ایرانی (که بسیاری صاحبان سرمایه و دانش و تخصص هستند) نمی کند، با لحنی تحقیرآمیز می گوید:«از مجموع پنج‌میلیون ایرانی، این آمار 50 یا 100هزارنفر مگر چقدر زیاد است؟...این تعداد نسبت به کلیت آمار ایرانیان در خارج از کشور، آمار بالایی نیست که از لحاظ آماری قابل اعتنا باشد.»
حسن قشقاوی


دانش آموزانی که در انقلاب اسلامی سوختند

طرفه حکایتی است در خور تأمل که "انقلاب اسلامی" نام دبستانی دخترانه در کردستان بود که یک سال پیش از این، 23 نونهال ایرانزمین را در کام آتش خود گرفتار آورد؛ آتشی مهیب که نه تنها دست و رخسار این کودکان معصوم را با بیش از 60 درصد سوزاند که آتیه آنان را نیز تباه کرد فقط به این دلیل ساده که در کشوری نشسته بر دریای نفت و معادن، مدرسه فاقد یک بخاری استاندارد بود.
اما، جانکاه تر اینکه در پی این حادثه دلخراش، خامنه ای "رهبر انقلاب اسلامی" نه تنها مساعدتی در حق شان اعمال نکرد که هیچ، لام تا کام ی پیام همدردی خشک و خالی نیز نفرستاد.

۱۳۹۲ دی ۶, جمعه

تصویب قطعنامه پیشنهادی روحانی و الزامات آن برای جمهوری اسلامی

حال اگر لائحه حقوق شهروندی او در ایران به سرانجامی نرسد، در فضای خفقان داخلی، چندان که باید فشار بر روحانی نخواهد بود.اما، تصویب قطعنامه یاد شده در مجمع عمومی (آنهم با اکثریت قریب به اتفاق) از یک سو و الزام دبیر کل به ارئه گزارش درمورد روند اجرایی آن از سوی دیگر، بی تردید جمهوری اسلامی را در مظان نقض بسیاری از فرازها و مفاد قطعنامه مزبور قرار خواهد داد.
حال آیا حسن روحانی واقف به این پیامدها برای جمهوری اسلامی است یا نه، فرقی در این واقعیت نمی کند که چنین قطعنامه ای بیش و پیش از هر کشوری، می تواند الزاماتی سختی را برای بانی آن موجب گردد که از قضا نباید از دید کنشگران مدنی  فعالان حقوق بشری مغفول ماندروحانی سازمان ملل

۱۳۹۲ دی ۳, سه‌شنبه

وزارت خارجه و آنچه در سفارت یونان گذشت

اگر اقدام سفارت یونان مغایر حسن نیت و شایسته تذکر گرفتن بود، پرسش این است که چرا وزارت خارجه با یک تعلل  نه روزه در مورخ ٢١ دسامبر مباردت به احضار کاردار یونان کرد؟ آیا نباید چنین تذکری هم زمان با حضور هیئت داده می شد؟ اساساً چرا هیچ یک از مقامات رسمی که با هیئت دیدار داشتند (مثل کاظم جلالی، محمد جواد ظریف، هاشمی رفسنجانی و علی لاریجانی) در ملاقات هایشان زبان به تقبیح نگشودند یا ملاقات خود را به نشانه اعتراض، لغو نکردند؟
ستوده پناهی هیات ازوپایی


۱۳۹۲ دی ۱, یکشنبه

مقایسه حصر پرویز مشرف و رهبران سبز

اما، در پاکستان کشوری که تنها 6 دهه از استقلاش می گذرد، عالی ترین مقام مملکتی به دادگاه احضار و به حکم دادگاه با تودیع وثیقه از زندان رفتن معاف می شود تا در حصر خانگی قرار گیرد. آزادی عمل او تا آنجاست که روز جمعه 29 آذر 1392 از محل خانه خود با دو شبکه تلویزیونی کشور مصاحبه انجام داد بدون اینکه دولت مستقر بیم و هراسی از «فتنه انگیزی» او داشته باشد.

۱۳۹۲ آذر ۲۹, جمعه

دیدار با ستوده و پناهی : دستاورد دیدار هیأت پارلمانی اروپا از تهران

بسی در خور توجه است که دیدار هیأت پارلمانی اتحادیه اروپا با نسرین ستوده و جعفر پناهی در روز اول ورود هیأت انجام شد. این در حالی بود که دیدار هیأت با علی لاریجانی، رییس مجلس، و ظریف، وزیر خارجه، در روز پنجم انجام شد تا گواهی باشد بر این که اولویت هیأت نه مذاکره با مجلس و یا وزارت خارجه که دیدار با فعالان مدنی از جمله ستوده و پناهی بود.

۱۳۹۲ آذر ۲۷, چهارشنبه

۱۳۹۲ آذر ۲۶, سه‌شنبه

Karoubi, Mousavi and Nelson Mandela

There are plenty of differences between the leaders of Iran’s Green Movement who are under house arrest and Nelson Mandela. But what is common among them is the injustice of their imprisonment.
The apartheid South African regime was at least committed to its own laws and tried and imprisoned him according to them. But the leaders of Iran’s Green Movement have been deprived even of the right to a trial in the supposedly merciful Islamic regime.


Why Khamenei Did Not Send A Condolence Message For Mandela

Now with Khamenei’s lack of a condolence message for Mandela there will be much criticism. But the question still remains what is the root cause for his silence while he did send a message on Fathi Shikaki’s death.


۱۳۹۲ آذر ۲۵, دوشنبه

آیا مرگ زود رَس توافق هسته ای ژنو فرا رسیده است؟

حال نه تنها، اعمال تحریم و تنبیه بیشتر امریکا علیه تهران، دولت حسن روحانی را در مخمصه ای دشوار گرفتار آورده که از آن بالاتر رهبر جمهوری اسلامی را نیز در وضعیت دشواری قرار می دهد که یا از سر عزت، مذاکرات را خاتمه دهد و یا از سر مصلحت آن را ادامه دهد.

۱۳۹۲ آذر ۲۴, یکشنبه

انتظار هشتاد و پنج ساله اخوان، حکومت شصت ساله نظامیان، سناریوهای پیش رو

اینک، تحولات مصر چندان پیچیده و غامض شده که بسیاری از کشورها را در اتخاذ موضعی روشن دچار سردرگمی کرده است. اینکه آیا مصر دچار جنگ داخلی (از نوع آنچه در سوریه شاهد هستیم)، شود برای همه بیمناک است ولی آنچه مهم است اینکه با ملاحظه ای بر تحولات دو سال اخیر، قطعاً می توان گفت مصر در وضعیت نامعلوم و نامتیقن (uncertainty) قرار گرفته که ای بسا به دلیل بر هم خوردن ثبات داخلی، منتهی به جنگ داخلی نیز شود.

مصاحبه با خبر صدای امریکا در خصوص پیام فیسبوکی ظریف مبنی بر ادامه مذاکرات هسته ای به رغم تحریم جدید امریکا

از دقیقه 7:40 مصاحبه من با خبر صدای امریکا در خصوص پیام فیسبوکی ظریف مبنی بر ادامه مذاکرات هسته ای به رغم تحریم جدید امریکا........علیزاده

چرا خامنه ای برای ماندلا تسلیت نگفت؟

خامنه ای چه به لحاظ جایگاه سیاسی اش و چه به لحاظ جایگاه مرجعیت دینی اش، شایسته بود درگذشت مردی را که تاریخ کمتر مثل او را به خود می بیند تسلیت می گفت. حالا باید پرسید این همه بی تفاوتی در قبال فوت ماندلا، ریشه در چه دارد وقتی در نظر آوریم خامنه ای برای فتحی شقاقی پیام تسلیت فرستاده بود.

۱۳۹۲ آذر ۲۲, جمعه

ستیز جناحی بر سر توافق هسته‌ای ژنو


اینکه ماهیت توافق ژنو آیا همچون ماهیت پذیرش قطعنامه ۵۹۸، سرکشیدن جام زهر به تعبیر رسایی است یا امتیازدادن حداکثری به تعبیر فرمانده سپاه، نیازمند سپری شدن زمان است. اما حتی اگر از این دو، دومی را باور داشته باشیم، دادن امتیازات حداکثری، دستاوردی نیست که رهبر بابت آن تبریک بگوید مگر آنکه این تبریک سرپوشی است بر شکستی که نمی خواهد بر زبان آورد.


رسایی

۱۳۹۲ آذر ۱۸, دوشنبه

کروبی، موسوی و نلسون ماندلا

با این شرح، پرسش این است که اگر آن 27 سال «حبس مظلومانه» نبود، آیا ماندلا، ماندلا می شد؟ اگر نظام آپارتاید، او را در حبس نکرده بود، آیا صدای بلند حق خواهی ماندلا شنیده می شد؟ آیا اگر او در حبس نشده بود، حس همدلی و همدردی دیگران برانگیخته می شد؟

۱۳۹۲ آذر ۱۰, یکشنبه

شرایط لازم برای مذاکرات جهانی

با مفروض گرفتن اوضاع وخیم اقتصادی ایران که دیگر جای تردید در آن برای هیچ کس حتی آیت الله خامنه ای باقی نمانده و آمار های هول انگیز از فروپاشی اقتصادی کشور در سایه تحریم بی سابقه در تاریخ بشریت، پرسش ساده این است که آیا جمهوری اسلامی می تواند مدعی باشد همچون ید واحده (تعبیر آیت الله خمینی) در برابر تحریم ها قد افراشته است؟

۱۳۹۲ آذر ۷, پنجشنبه

گزارش 100 روزه روحانی، کارنامه سیاه احمدی نژاد، خدا قوت گفتن خامنه ای

چنین حجمی از انتقادات بی پرده از کارنامه سیاه احمدی نژاد در حالی مصاحبه روحانی بیان شد که خامنه ای در آخرین دیدارش با هیات دولت احمدی نژاد (23 تیر 92) دولت نهم و دهم را به پاس "تحمل کار شبانه روزی"، شایسته "خدا قوت" گفتن دانسته و گفته بود: «آنچه كه من امروز بايد به دوستان عرض كنم، در درجه‌ى اول "خداقوّتى" است؛ ان‌شاءالله كه خسته نباشيد. هشت سال كار كرديد، تلاش كرديد، كارهاى خوبى انجام گرفت، تحمل زحمات كار شبانه‌روزى را شماها نشان داديد، يعنى ديده شد، احساس شد.»
حال پرسش این است که حامیان رهبر جمهوری اسلامی چگونه می توانند به نقد کارنامه سیاه احمدی نژاد بپردازند ولی کارنامه خامنه ای را نقد نکنند؟
احمدی نژاد

۱۳۹۲ آذر ۴, دوشنبه

کلام ناپاک خامنه ای

در حالی که انتظار از هر انسان تربیت یافته این است که زبان و ادبیات پاک داشته باشد، انتظار از شخصی چون خامنه ای که در کسوت مرجعیت دینی و رهبریت سیاسی قرار گرفته به مراتب بیشتر است.

۱۳۹۲ آذر ۳, یکشنبه

توافق هسته ای در ژنو: نرمشی که قهرمانانه نشد

اگر این توافق آنگونه باشد که خامنه ای آن را «ایستادگی در برابر زیادخواهی» دانسته چرا جشن شادی را در طرف مقابل می توان دید و در طرف ایرانی نه؟ چرا ذوق زدگی و شعف آنگونه که در پیام تبریک فوتبالی خامنه ای دیده می شود، در پیام تبریک هسته ای او دیده نمی شود؟
Khamenei_Gym

۱۳۹۲ آبان ۲۹, چهارشنبه

انفجار بیروت؛ پیام و پیامدها

 مهم ترین ربط منطقی این انفجار تروریستی را می توان پاسخی به اظهارات سید حسن نصر الله، دبیر کل حزب الله لبنان، در ۲۴ مهر ۹۲ دانست که طی سخنانی به مناسبت عاشورا به مسئله حضور نیروهای تحت امر خود در سوریه پرداخت و صراحتاً اعلام داشت که تا زمانی عوامل براندازی حکومت بشار اسد در سوریه فعال هستند، نیروهای مسلح حزب الله نیز در سوریه حضور خواهند داشت. وی  در این سخنرانی گفت: تا زمانی که دلیل به قوت خوب باقی‌ست، حضور ما نیز (در سوریه) ادامه خواهد داشت...و مانع خطری می‌شویم که از سوی کشورهای دیگر، در منطقه و از طرف تکفیری‌ها متوجه لبنان است.
بیروت

۱۳۹۲ آبان ۲۷, دوشنبه

نصرالله، پرونده هسته ای و جنگ


؟ خامنه ای کدام رهبر فرزانه ای برای نصرالله است که چنان فرد مخبطی همچون احمدی نژاد را بر گرده ملت ایران نشاند که بگوید «آنقدر قطعنامه بدهید تا قطعنامه دان تان پاره شود». چرا حتی یک بار خامنه ای در مقام مخالفت با شکست مذاکرات در دوران سعید جلیلی بر نیامد؟ چرا خامنه ای حتی یک بار سیاست خارجی تنش زای احمدی نژاد را که راه تشدید پرونده هسته ای را هموار می کرد، تقبیح نکرد؟ مگر غیر این است که احمدی نژاد در دو سال آخر ریاستش مدعی شد کلا از پرونده هسته ای کنار گذاشته شده است؟ آیا غیر از این بود که سعید جلیلی مجری منویات رهبر در مذاکراتی بود که هر بار  پس از بی نتیجه ماندن، فشاری بر فشارهای ایران می افزود؟

۱۳۹۲ آبان ۲۳, پنجشنبه

ارزیابی 100 روز سیاست خارجی دولت روحانی

اگر باور داشته باشیم که موفقیت سیاست خارجی یک کشور در گرو سیاست داخلی منسجم و منضبط داخلی آن کشور است، به سختی بتوان ادعا کرد که سیاست خارجی روحانی واجد عقبه ای محکم در داخل باشد.

روحانی

۱۳۹۲ آبان ۲۱, سه‌شنبه

۱۳۹۲ آبان ۱۹, یکشنبه

نقش فرانسه در شکست مذاکرات هسته ای در ژنو

کارشکنی امروز فرانسه در عدم حصول به توافق در ژنو را باید به پای شکست سیاست اروپایی دولت حسن روحانی نوشت که درک درستی از معادلات بین الملل ندارد. روحانی یک بار در کمپین انتخاباتی خود گفته بود:« «بنده معتقدم مذاکره با آمریکا راحت‌تر از مذاکره با اروپاست چرا که اروپایی‌ها به دنبال آقا اجازه از آمریکا هستند». (دیپلماسی ایرانی ۲۴ اردیبهشت ۹۲)


مذاکره اسلام ناب محمدی با شیطان بزرگ

آیا اگر هنوز شعار «امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند»، باور رهبر جمهوری اسلامی است مذاکره با امریکا چه معنا دارد؟ آیا غیر از این است که چراغ سبز خامنه ای برای جواز مذاکره با امریکا، به خاک سپردن آن سخن معروف آیت الله خمینی است ؟


۱۳۹۲ آبان ۱۳, دوشنبه

تعارض آشکار در آخرین مواضع ضد امریکایی خامنه ای

با تحلیل سخنان خامنه ای دانسته می شود که وی از یک سو این حس را تلقین می کند که جمهوری اسلامی نظامی مقتدر و توانمند و بی نیاز به حل مشکلاتش با امریکاست و از سوی دیگر به مخاطبان خود این حس را القا می کند  که وی انواع بدبینی ها را به امریکا دارد و در عین حال معتقد است که امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. با چنین توصیفی این پرسش خودنمایی می کند که چرا خامنه ای جواز نرمش (به تعبیر خودش نرمش قهرمانانه) را در سیاست خارجی صادر کرده است؟
خامنه‌ای آمریکا

۱۳۹۲ آبان ۱۲, یکشنبه

مقایسه ابعاد حقوقی – سیاسی حبس محمد مرسی با حبس رهبران سبز

تصمیم به محاکمه مرسی در حالی است که اولا وی از نظر قانونیً رییس جمهوری مصر بوده و ثانیاٌ دولتی که علیه او اقامه دعوا نموده، خود را «دولت انتقالی» می داند. حال مقایسه کنید این جرأت دولت انتقالی مصر را با جمهوری اسلامی که مدعی داشتن پایگاه اجتماعی مردمی گسترده است ولی در خود جرأت محاکمه کسانی را نمی بیند که هرگز در جایگاه رسمی ریاست جمهوری (مثل محمد مرسی) قرار نداشتند.

۱۳۹۲ آبان ۹, پنجشنبه

لغو یک قرارداد ننگین

تحقیر و توهینی که احمدی نژاد با عقد چنین قراردادی رقم زد محدود به این نبود. در بازگشت از تهران، وزیرگردشگری دولت مرسی که زیر فشار سنگین مخالفان برای نزدیک شدن به تهران (متحد بشار اسد) قرار گرفته بود در پاسخ به انتقاد کسانی که این قرارداد را کمک به دولت دوست بشار اسد (سرکوبگر مردم سوریه) می دانستند گفت: «اگر مصلحت کشورم اقتضا کند حاضرم با "جن بو داده" هم همکاری کنم» - روزنامه الیوم السابع، ۳ مارس ۲۰۱۳-
325413_856

۱۳۹۲ آبان ۵, یکشنبه

سکوت خامنه ای در عید غدیر خم، چرا؟

اما، عید غدیر خم امسال (2 آبان 92) در حالی سپری شد که در یکی از نادرترین موارد، آیت الله خامنه ای هیچ ملاقات و دیدار عمومی و سخنرانی نداشت. باتوجه به اهمیت و جایگاه این مناسبت، جای پرسش است که چرا رهبر جمهوری اسلامی برخلاف روال پیشین خود، دیدار و سخنرانی امسال به مناسبت عید غدیر را تعطیل کرده است؟

۱۳۹۲ آبان ۴, شنبه

دیپلماسی آقاى خامنه‌ای دو پهلوست!

“دیپلماسی آقای خامنه ای معمولا دیپلماسی دو پهلو است. اگر آقای شریعمتداری نماینده رهبر در یک رسانه مکتوب است اما از آن طرف هم آقای روحانی رئیس جمهور است و حکم تنفیذ خود را از رهبر گرفته است. در هر حال الان نزاع به سطح رهبری جامعه نرسیده است که رهبری موضع گیری کند و به نفع یا به ضرر دیگری حرفی بزند. لذا از تحولات هفته گذشته می توان استنباط کرد که خود آیت الله خامنه ای هم در حالی ارزیابی هست. 
d6f5g4df

سخنگوی جدید وزارت خارجه و نخستین آزمون حقوق بشری

به رسمیت نشناختن گزارشگر حقوق بشر، موضعی است چنان بی منطق و بی مبنا که حتی جواد لاریجانی،دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، نیز که سخت ترین حمله ها را به احمد شهید داشته و وی را متهم به غرض ورزی در گزارش هایش نموده بود، هرگز سخن از رسمیت نداشتن گزارشگر ویژه نکرده بود. نهایت اعتراض جواد لاریجانی این بود که گزارش های احمد شهید مستند به منابع و مآخذ غیرموثق و غیرمعتمد است، اما غیر رسمی بودن گزارشگر هرگز.

۱۳۹۲ مهر ۲۸, یکشنبه

مداحان به مثابه گروه فشار

منصور ارضی به عنوان بزرگ مداح دولتی، پرونده درازی در ناسزاگویی در روضه خوانی های خود دارد. او یک بار محمدباقر قالیباف را با عمر بن سعد مقایسه کرده بود و بار دیگر هاشم آغاجری را «حرمزاده»، احمدی نژاد را «محصول لقمه حرام» و محمدعلی ابطحی را «زناکار» توصیف کرده بود.
در یک کلام باید گفت که جامعه دین زده ایران امروز پر است از «شعبان بی مخ های مداح».
ارضی

۱۳۹۲ مهر ۲۵, پنجشنبه

تجدید رابطه با بریتانیا؛ تغییر موضع تهران یا لندن؟

حال باید منتظر ماند و دید که دولت روحانی چگونه می خواهد در عین خصومت ورزیدن تهران و امریکا با یکدیگر انبوه مشکلاتی را که پیش پای خود دارد حل کند. با این توصیف، باید پرسد که چرا علی خامنه ای حاضر به نرمش در برابر انگلیس هست ولی در برابر امریکا خیر؟
ایران بریتانیا


۱۳۹۲ مهر ۲۱, یکشنبه

مستفاد از سخن کوتاه خامنه ای، این بود که وی در مقام تذکر (بخوانید گوشزد و گوشمالی) به روحانی و تیم سیاست خارجی او آن سخن را بر زبان رانده است. تذکر خامنه ای گرچه کوتاه و در حد یک جمله بود، اما، واجد عناصری است که حدّت و شدّت آن را می توان در حد اخطار کارت قرمز دانست.

۱۳۹۲ مهر ۱۶, سه‌شنبه

در توانمندی مذاکراتی محمدجواد ظریف تردیدی نیست اما پرسش این است که عقبه سیاسی او در مذکراتی پیش رو چیست؟ شاید تاکنون تصور می شد پیروزی حسن روحانی با کسب بیش از 18 میلیون رأی، منبع قدرت و توانمندی دولت او و سیاست خارجی «تعامل سازنده» است. اما، تذکر علنی خامنه ای به روحانی و تیم  سیاست خارجی اش آن هم در کمتر از دو ماه از استقرار دولت جدید، جای تردید باقی نمی گذارد که سیاست خارجی دولت روحانی را زین پس باید سیاست خارجی «آقا اجازه» توصیف کرد مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
ظریف روحانی