جستجوی این وبلاگ

۱۳۹۷ دی ۱۰, دوشنبه

ترمیم روابط کشورهای عرب با سوریه به شرط دوری جستن از ایران

اینک نه تنها «برادران عرب» شتابان به دنبال ترمیم روابط با «برادر مطرود» هستند بلکه ترامپ به نشانی آنکه به دنبال حذف بشار اسد از قدرت نیست، در صدد است نیروهای نظامی‌اش را در عرض ۲ ماه از سوریه خارج کند و از آن مهم‌تر به نقل از عربستان گفته که این کشور هزینه بازسازی سوریه را متقبل خواهد شد.

سفارت امارات متحده عربی در دمشق 


۱۳۹۷ دی ۷, جمعه

تحولات غیرمترقبه در منطقه؛ سوریه و یمن به کدام سو می‌روند؟

تنها اگر دو ماه گذشته را مد نظر قرار دهیم، رویدادهایی را می‌توان مثال آورد که در فضای پرتنش و بلوک‌بندی‌های منطقه کمتر کسی انتظار آن‌ها را داشت. آنچه مزید شگفتی است اینکه این تحولات در فواصل کوتاه، یکی پس از دیگری صورت می‌گیرد. وجه مشترک این تحولات «سوریه و یمن» است. با رصد کردن این رویدادها می‌توان گمان داشت جنگ داخلی هفت ساله سوریه و چهار ساله یمن مسیر جدیدی را می‌پیماید. چه رویدادهایی تاکنون رقم خورده؟ و سوریه و یمن به کدام سو می‌روند؟

دیدار اخیر بشار اسد و عمر البشیر در دمشق

۱۳۹۷ دی ۳, دوشنبه

دیدار نتانیاهو از عمان، عقب نشینی ظریف از «محو اسرائیل»؛ آیا ارتباطی می‌توان یافت؟

اگر جمهوری اسلامی گام نخست یعنی شناسایی اسرائیل را –هرچند بی سر و صدا- برداشته، چرا باید هزینه شعار محو کردن اسرائیل را تحمل کند؟ گام دوم پس از شناسایی اسرائیل، توجیه شعار محو کردن اسرائیل است. در این مسیر، چنین تدبیر اندیشده شده که شعار «محو کردن» اسرائیل به شعار «محو شدن» اسرائيل تقلیل داده شود. 

Image result for ‫محو اسرائیل‬‎



اخراج چندباره دیپلمات‌های جمهوری اسلامی و چرایی آن

. اخراج حتی یک دیپلمات دو‌ن‌پایه کشوری توسط دولت میزبان، در عرف روابط بین الملل رفتاری دال بر تنش در روابط دوجانبه است. حال تصور کنید که در عرض کمتر از شش ماه قطاری از اخراج  و حتی دستگیری دیپلمات‌های جمهوری اسلامی به راه افتاده است.



۱۳۹۷ آذر ۲۷, سه‌شنبه

ظریف در کنگره حزب «ندای ایرانیان»؛ دورخیز برای انتخابات 1400؟

بر اساس محاسبات صادق خرازی و امثال او، در مقابله با تخلفات جناح مقابل برای احراز ریاست جمهوری –که سرانجام از دید رهبر و نهادهای نظارتی به اغماض سپری خواهد شد-، ظریف می تواند نامزدی «فوق سنگین» باشد؛ نامزدی که در میان اقشاری از مردم به خاطر برجام محبوب است و از ارتباطات شخصی با افراد، شخصیت‌ها و رسانه‌های غربی حتی در امریکا برخوردار است که صعود او را در قدرت «نشانه خردگرایی» در نظام استبدادی ایران ارزیابی می‌کنند.



دیدار غیرمترقبه عمرالبشیر از دمشق: نشانه تغییر معادلات منطقه؟

آنان که به قطب‌بندی‌ها منطقه اشراف دارند، به خوبی می دانند که نباید از کنار این رویداد به سادگی گذشت. باید کنجکاو بود و دید پیام و پیامد این دیدار چیست؟ فاصله گرفتن خارطوم از ریاض؟ یا میانجیگری برای تلطیف روابط ریاض-دمشق؟


۱۳۹۷ آذر ۲۳, جمعه

دختر خیابان انقلاب در سنای کانادا

از نگاه حاکمیت جمهوری اسلامی چنین انگاشته می شد که می‌توان با برچیدن زنان معترض به حجاب اجباری این روند اعتراض را خاموش کرد. اصولا در بسیاری از موارد رویه جمهوری اسلامی پاک کردن صورت مساله است،‌ نه حل آن.
 


۱۳۹۷ آذر ۲۱, چهارشنبه

مذاکرات صلح یمن؛ نقطه تلاقی ایران و عربستان؟

اگر جنک داخلی یمن را جنگ نیابتی ایران عربستان بدانیم -که قطعا چنین است- مذاکرات صلح یمن را نیز می‌توان مذاکرات نیابتی ایران و عربستان دانست.
 


فراخواندن ظریف و خامنه ای به پاسخگویی؛ نمونه‌ای از تناقض

، آیت الله خامنه‌ای اینک برای بیش از سه دهه زعامت کشور را در دست دارد. اختیارات او مانند یک وزیر محدود به یک وزارتخانه نیست. اختیارات او حتی از رییس جمهوری که میلیون ها رأی به خود اختصاص داده بیشتر است. او ولی فقیه مطلق است. اختیارات او -بنا به تفسیری که برخی دارند- از حوزه اختیارات مندرج در قانون اساسی برای رهبر نیز فراتر است. با این توصیف، میزان پاسخگویی او در برابر افعال و اقوالش چگونه بوده است؟ آیا برای بیش از سه دهه او حتی به اندازه سه دقیقه در برابر یک رسانه –حتی رسانه داخلی- پاسخگو بوده است؟
 


۱۳۹۷ آذر ۸, پنجشنبه

آیا «برجام اروپایی» به پایان راه رسیده است؟

به نظر می‌رسد توپ اینک دوباره به ‌زمین مسئولان بلندپایه نظام [بخوانید رهبر] غلتیده تا سرانجام در باره ماندن یا برون‌‌رفتن از برجام اعلام نظر کند؛ اعلام نظری که هر یک دشواری های خاص خود را دارد. برون‌رفتن از برجام و آغاز غنی‌سازی نه تنها هزینه های هنگفتی را براقتصاد ناتوان ایران تحمیل می کند بلکه همنوایی اروپا را با امریکا در وضع تحریم‌های سنگین نیز به همراه خواهد داشت. اما، در سوی دیگر باقی ماندن در «برجامِ بی‌فرجام» و ملتزم ماندن به تعهدات آن اولا حیثیت از رهبر می زداید و ثانیا دردی از اقتصاد کشور درمان نمی کند که بابت آن «اسلام ناب محمدی» وارد مذاکره با «شیطان بزرگ» شد.  


۱۳۹۷ آبان ۲۸, دوشنبه

دیدار رییس‌جمهور عراق از تهران در میان ضرب‌الاجل ۴۵ روزه امریکا

رییس جمهور جدید عراق در کنفرانس مطبوعاتی‌اش با حسن روحانی گفت که عراق به عنوان کشوری مستقل در اختلافات میان ایران و آمریکا، طرف هیچ یک از دو طرف منازعه را نخواهد گرفت. چنین موضعی عینا از سید عمار حکیم و هادی عامری و مقتدی صدر نیز شنیده شده است. 



۱۳۹۷ آبان ۲۵, جمعه

توقف سوخت‌رسانی امریکا به هواپیماهای ائتلاف عربی؛ پیام‌ها و پیآمدها

اگر حوثی‌ها به مذاکرات صلح فراخوانده شوند، دولت ترامپ در رفتاری متناقض از یک سو تهران را از نظر اقتصادی زیر ضرب گرفته تا آن را تغییر دهد و از سوی دیگر نفوذ منطقه‌ای ایران را به‌رسمیت شناخته و امتیاز مهمی در رسمیت دادن به قدرت نظامی ایران در یمن به تهران داده است.

نیروهای نظامی عربستان سعودی در پایگاه نظامی ائتلاف عربی در جنوب عدن



۱۳۹۷ آبان ۲۳, چهارشنبه

یک‌صد سال پس ازجنگ جهان اول و میراث آن برای خاورمیانه بی ثبات

در مسیر احیای خلافت، جریاناتی چون داعش اعلام موجودیت کردند. در اندیشه سیاسی آنان از آنجایی که اسلام نه صرفا به عنوان یک دین بلکه به عنوان یک حکومت جنبه «جهان‌شمول» دارد، آنان نه مرزهای سایکس- پیکو را به‌رسمیت می شناسند و نه مرزهای کنونی موجود در میان کشورهای اسلامی را. آن‌ها برای انتقام گرفتن از سرنوشتی که صد سال پیش بر اساس سایکس- پیکو بر منطقه تحمیل و منتهی به فروپاشی خلافت عثمانی شد، حملات خود را به جای جای اروپا کشاندند. جالب اینکه در این تهدید امنیتی که اسلام سلفی برای جهان غرب رقم‌زده، شمار زیادی از نیروهای جهادی از کشورهای غرب تاکنون به گروه‌های سلفی پیوسته اند و همچنان این انگیزه در آن‌ها قوی است.

Image result for ‫صدمین سالگرد جنگ جهانی اول‬‎


۱۳۹۷ آبان ۱۸, جمعه

با آغاز دور جدید تحریم‌ها خامنه ای از «بی‌اثر بودن» آن نگفت

با توجه به سخنرانی اخیر او در آستانه دور جدید تحریم‌ها،‌ دانسته می شود که او حتی در حد لفاظی چیزی برای روحیه دادن به مردم در برابر تحریم‌ها ندارد. او دیگر تحریم را نعمت نمی دند و همچنین دور زدن تحریم را تجویز نمی کند.

 

آیا عمان واسطه گفتگوی ایران و اسرائیل شده است؟

از چهار دهه پیش، روابط تهرن-قاهره به دستور آیت الله خمینی صرفا به دلیل شناسایی اسرائیل توسط فرعون مصر(ادبیات جمهوری اسلامی در توصیف سادات) قطع شد. پرسش این است که چرا امروز جمهوری اسلامی چنان واکنش سختی از خود به عادی‌سازی رابطه عمان و اسرائیل نشان نمی دهد؟ امروز شناسایی اسرائیل توسط سطان قابوس (دوست دیرینه ایران) نیز دیگر حساسیت‌برانگیز نیست. این یعنی جمهوری اسلامی در «روند حساسیت‌زدایی» از انکار موجودیت اسرائیل قرار گرفته است.
 


۱۳۹۷ آبان ۸, سه‌شنبه

واکنش جمهوری اسلامی به قتل خاشقچی؛ نرم و دیرهنگام


اندک واکنش نرم حسن روحانی به جنایتی که علیه خاشقجی صورت گرفته به احتمال زیاد در واکنش به آن صورت می گیرد که عربستان و بحرین سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس را در فهرست سازمان های تروریستی خود قرار دادند.  
سفارت عربستان سعودی در استانبول

۱۳۹۷ آبان ۱, سه‌شنبه

مقایسه بین سرنوشت باقر النمر و ناپدید شدن خاشقجی

تفاوت فاحش این دو تبعه سعودی در شخصیتی است که این دو از خود به جا گذاشته اند. خاشقجی "قلم" در دست گرفته بود و خود را منتقد حاکمیت می دانست اما، شیخ نمر به وضوح در قامت یک برانداز، آل سعود را با یزید مقایسه می کرد. خاشقجی مقاله نویس در واشنگتن پست بود و شیخ نمر حتی یک برگ از افکارش را به یادگار نگذاشته است. خاشقجی از منزلتی برخوردار بود که میهمان رسانه های معتبر جهان بود. در مقابل، شیخ نمر حتی یک دقیقه حضور رسانه ای در جهان عرب که هیچ؛ در رسانه های جمهوری اسلامی نیز نداشت.



۱۳۹۷ مهر ۲۷, جمعه

اقدامات تلافی جویانه ریاض در برابر تحریم های احتمالی چیست؟

خبرگزاری رسمی عربستان (واس) در فاصله تنها یک روز و بدون اشاره به نام رییس جمهور امریکا، اعلام داشته که هر اقدام تنبیه علیه ریاض را با "اقدامی سخت تر" پاسخ خواهد داد.


۱۳۹۷ مهر ۲۴, سه‌شنبه

پیوستن ایران به «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم»؛ عقب نشینی خامنه ای از موضع پشین خود

 در پی یک روز پرالتهاب، سرانجام مجلس شورای اسلامی در 7 اکتبر 2018 لایحه پیشنهادی دولت مبنی بر ضرورت پیوستن ایران به «کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم» را از تصویب خود گذراند.
Image result for FATF


۱۳۹۷ مهر ۱۳, جمعه

انتخاب رییس جمهور و نخست وزیر عراق؛ پیام ها و پیامدها

حدود پنج ماه پس از انتخابات پارلمانی عراق در ماه مه 2018 که در آن آرایش احزاب و جریان هایی سیاسی پیروز بالکل با پیش از آن متفاوت بود، اینک عراق وارد مرحله جدیدی شده که برهم صالح به عنوان رییس جمهور و عادل عبدالمهدی به عنوان نخست وزیر آن  مشخص شده اند.
حدود پنج ماه پس از انتخابات پارلمانی عراق در ماه مه 2018 که در آن آرایش احزاب و جریان هایی سیاسی پیروز بالکل با پیش از آن متفاوت بود، اینک عراق وارد مرحله جدیدی شده که برهم صالح به عنوان رییس جمهور و عادل عبدالمهدی به عنوان نخست وزیر آن  مشخص شده اند.




۱۳۹۷ مهر ۷, شنبه

یورش تروریستی اهواز؛ ابراز همدردی جهانیان از نگاه آمار

آنچه موجب شگفتی است امتناع دولت خودگردان فلسطین از ابراز همدردی است که خود می داند مساله فلسطین وزن بسیار زیادی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی دارد. با این حساب، محمود عباس که برای ابراز همدردی با فرانسه در حادثه شارلی ابدو شخصا به پاریس رفته بود، در حادثه اهواز حتی از یک جمله همدردی امتناع ورزیده است.

حمله مسلحانه به رژه نیروهای مسلح در اهواز (۳۱ شهریورماه ۱۳۹۷)


۱۳۹۷ مهر ۴, چهارشنبه

مصاحبه با بی بی سی در برنامه صفحه ۲


مصاحبه با بی بی سی در برنامه "صفحه ۲" مورخ ۲۵ سپتامبر ۲۰۱۸ درباره تاثیرات حمله تروریستی در اهواز بر روابط خارجی ایران.
علیزاده؛
از ۵۷ کشور عضو سازمان همکاری اسلامی تنها ۱۲ کشور ابراز همدردی کرده اند و ۴۵ کشور ابراز همدری نکرده تند از جمله دولت خودگردان فلسطین.
از ۲۲ کشور عربی تنها ۷ کشور ابراز همدری کرده اند و ۱۵ کشور تسلیت نگفته اند.
اتحادیه عرب و سارمان همکاری اسلامی هم ابراز همدردی نکرده اند.

۱۳۹۷ مهر ۱, یکشنبه

نامه روحانی در واشنگتن پست؛ دیپلماسی عمومی در برابر دیپلماسی سازمانی

دیپلماسی عمومی که روحانی در این سفر برگزیده در واقع از جمله اندک برگه هایی است که ایران در دست دارد. برای مثال جمهوری اسلامی در این سالیان دراز نشان داده که در«دیپلماسی سازمانی» بسیار ضعیف بوده است.

روحانی درحال ترک تهران به مقصد نیویورک 


ریاست ترامپ بر شورای امنیت؛ آماده سازی برای لغو قطعنامعه 2231

ترامپ می داند که هر آنچه تحریم، او تاکنون وضع کرده تحریم یکجانبه دولت امریکاست نه بیشتر.بر همین پایه، بسیاری از کشورها خود را ملزم به متابعت از امریکا نمی دانند. اما، در دوران اوباما و تا پیش از توافق هسته ای، این شورای امنیت بود که تحت «فصل هفتتم» منشور ایران را تحت انواع تحریم قرار داده بود.

سخنرانی سال گذشته دونالد ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل 


۱۳۹۷ شهریور ۲۵, یکشنبه

۱۳۹۷ شهریور ۲۰, سه‌شنبه

پیمان "مودت" با شیطان بزرگ

چگونه است که جمهوری اسلامی در اعتراض خود به نقض برجام توسط امریکا و وضع تحریم جدید، متوسل به پیمان مودت شده است؟اگرچه این اقدام توجیه حقوقی دارد. اما توجیه سیاسی و توجیه ایدئولوژیک ندارد.

دیوار بیرونی ساختمان سفارت آمریکا در تهران


۱۳۹۷ شهریور ۵, دوشنبه

اعتراف ظریف؛ برجام "کرنشی" از سر تنگدستی

آیت الله خامنه ای دیگر نمی تواند در کرسی امریکا شناسی و امریکا ستیزی بنشیند و درس مقاومت در برابر استکبار و نظام سلطه بدهد هنگامی که خودش در برابر نظام سلطه نرمش [بخوانید کرنش] کرده است. او گویا فراموش کرده بود که "امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند"



۱۳۹۷ مرداد ۲۸, یکشنبه

تشکیل "گروه اقدام ایران"؛ چرا و به چه منظور؟

تشکیل گروه اقدام ایران ابتکاری بی سابقه در تمام ادوار ریاست جمهوری امریکا پس از انقلاب اسلامی است. از یاد نباید برد که تشکیل این گروه از سوی کسی (پمپئو)  پیشنهاد شده که پیشتر رییس سازمان جاسوسی امریکا (سیا) بود.


۱۳۹۷ مرداد ۲۶, جمعه

بازخوانی مواضع هسته ای رهبر؛ کی بود، کی بود، من نبودم

برای اینکه در "رودست" خوردن نظام از امریکا، مسئولیت از دوش رهبر (برخلاف مسئولیت پذیری خمینی در جنگ) برداشته شود. در این فضاحت که هم نظام به مذاکره با شیطان تن داد و هم تحریم ها باقی مانده، آنچه مهم است آبروی رهبر است نه اعتماد مردم. این یعنی "کی بود کی بود من نبودم".

 


۱۳۹۷ مرداد ۲۴, چهارشنبه

اعتراف به دو اشتباه از سوی خامنه ای؛ هر دو برای تصمیم های درست

آیت الله خامنه ای در طول سه دهه زعامتش فقط دو بار اعتراف به اشتباه بودن تصمیماتش کرده که از قضا همان دو مورد (کنترل جمعیت و مذاکره مستقیم با امریکا) تصمیم های درست او بودند.
با اشتباه خواندن این دو تصمیم و تجدید نظری که او در سیاستگذاری های خود اعمال خواهد کرد، بعید نیست که از یک سو ایران دچار انفجار جمعیت شود و از سوی دیگر روابط ایران و امریکا همچنان به عنوان کانون بحران داغ و ملتهب و پرهزینه برای کشور باقی بماند. 

Image result for ‫معذرت خامنه ای‬‎

۱۳۹۷ مرداد ۲۰, شنبه

تصویب اصلاحیه لایحه تامین مالی مبارزه با تروریسم: آیا برجام 2 کلید خورده است؟

شرایط خطیری که ترامپ برای اقتصاد کشور رقم زده، ظاهراً رهبر جمهوری اسلامی را متقاعد کرده که با عدم تصویب لایحه مزبور، بهانه بیشتر به ترامپ نداده و برجام اروپایی را بر باد ندهد. از این رو، شورای نگهبان با نظر پنهانی رهبر، لایحه مزبور را از تصویب گذرانده تا آواری بیشتر از آنچه ترامپ بر سر اقتصاد کشور خراب کرده، به دست خود نظام بر سر نظام ویران نشود. این یعنی احتمالا آیت الله خامنه ای  از سر اکراه با برجام 2 موافقت کرده است.   

Image result for FATF


چرا دیگر خامنه ای از "نعمت" تحریم و "دور زدن" آن نمی گوید؟

پرسش این است که آیا کسی جز شخص علی خامنه ای راه تحریم ها را به امریکا نشان داده است وقتی در یاد آوریم که یک روز مدعی شد که کشور از تحریم ها واکسینه شده و از بابت تحریم ها از امریکا تشکر کرد و روز دیگر اعترف کرد تحریم ها تاثیر گذاشته و امریکا از بابت این اعتراف "خوشحال" باشد.
Image result for sanctions on iran